AKTUELNO

Kraljevski kuvar otkrio je šta je pokojna britanska kraljica Elizabeta II najviše volela da jede i pije, koje je navike u ishrani negovala i šta joj je pomoglo da ostane vitalna i u dubokoj starosti.

Vladavina kraljice Elizabete II trajala je sedamdeset godina, a ona je zamalo pa dočekala stoti rođendan. Živela je 96 godina, dočekala duboku starost na tronu, maltene do poslednjih dana vrlo živahna i okretna za jednu staricu. Zato je zanimljivo osvrnuti se na njene životne navike koje su očigledno kumovale njenoj vitalnosti. Ove tajne najbolje poznaje Daren Mekgrejdi, bivši kuvar u Bakingemskoj palati, koji se starao i o obrocima kraljice. Evo šta je najčešće jela i u čemu je još uživala Elizabeta II.

Foto: Tanjug AP/Toby Melville

Mekgrejdi, koji je 15 godina bio lični kuvar kraljice Elizabete kaže da je imala jednostavnije navike u ishrani nego što bi se očekivali za jednu kraljicu. Naravno, meniji zvaničnih večera i drugih elegantnih proslava odgovaraju glamuroznim fantazijama koje mnogi ljudi gaje. Ali u svom svakodnevnom životu, kraljica nije baš degustirala prvoklasni kavijar. U stvari, njena ishrana kod kuće bila je prilično jednolična, iako su je pripremali obučeni i vrhunski kuvari. Za doručak je uživala u tostu sa marmeladom, a kada nije bilo zabava i protokolarnih obeda, držala se laganih ručkova i večera. Mekgrejdi kaže da se gnušala jela sa belim lukom ili previše crnog luka. Zbog ovih pomalo suzdržanih sklonosti njena ishrana je delovala svedeno, ali je imala druge užitke u hrani i piću kao što su poširani losos, delikatni čajni kolačići i pogačice sa džemom i kremom, prenose mediji.

Domaći džin i pun lonac čaja

Kraljica je, kako tvrdi Mekgrejdi, najviše volela da uživa u dobrom džinu i najčešće ga je pila kao sastojak koktela. Džin za nju je pravljen od sastojaka iz bašti u Bakingemskoj palati i sandrigemske kuće. Dakle, apsolutno domaći džin. Najčešće je imala običaj da konzumira džin martini i džin i Dubone. Pored džina, kraljičinu najveće zadovoljstvo bili su čajevi i to najviše Erl Grej. Dan bi počinjala sa loncem ovog tradicionalnog crnog čaja sa mirisom bergamota koji je pila sa mlekom i bez šećera. Priča se da je ovaj čaj postao popularan širom sveta upravo znog toga što ga je ona favorizovala. To je čaj koji se najviše povezuje sa kraljevskom porodicom. Inače, tradicionalni britanski popodnevni čaj datira iz 1840-ih, kada je vojvotkinja od Bedforda pozvala goste na lagani obrok uz ovaj napitak kako bi premostila jaz između ručka i večere.

Foto: Tanjug AP

Samo meso, i to divlje

Kad je u pitanju hrana, kraljica Elizabeta je volela da gricka sendviče sa odsečenom koricom. Mekgrejdi kaže da joj je omiljena verzija ovog sendviča bio onaj sa krem sirom i lososom. Budući da je bila strastveni lovac, kraljica je volela da jede divljač. Često je jela divlje ptice ili drugu divljač, nabavljanu na jednom od njenih imanja, ili lososa upecanog u reci Di u zamku Balmoral. Meso divljači proširila je čak i na ležernije obroke; ona je, navodno, bila veliki ljubitelj hamburgera napravljenih od mlevene divljači. Obično je preskakala krompir, testeninu ili žitarice u večernjem obroku, ali je skoro uvek ostavljala mesta za desert, otkrio je Mekgrejdi.

Čokolada u svim varijantama

A kad je desert u pitanju, čuvena je njena ljubav prema slatkišima, posebno onim čokoladnim. Obožavala je obični čajni keks premazan tankim slojem čokolade. To je svakoga dana tražila od kraljevskih kuvara da joj spreme. Čak je jednom naterala svog kuvara da preveze ostatke ove hrane vozom od Bakingemske palate do Vindzora kako ne bi protraćio ni zalogaj, otkrio je Mekgrejdi.

Foto: Tanjug/Victoria Jones

Autor: P.R.