AKTUELNO

Ima li išta lepše nego kad dom zamiriše na sveže domaće kiflice. Ove punjene sirom i kulenom oduševiće sve gurmane, a nestaće iz pleha čim ih izvadite iz šporeta.

Biće vazdušaste i mekane kao duša, a uspeće i onima koji nemaju previše iskustva u kuhinji. Idealne za doručak ili večeru, a najbolje se slažu uz domaći jogurt ili kiselo mleko.

Sastojci: 700 g brašna, 500 ml mleka, 100 ml ulja, 1 kesica praška za pecivo, 1 kašičica soli, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera.

Priprema: Kvasac i šećer pomešajte sa toplim mlekom, pa ostavite desetak minuta da se zapeni. U veću posudu sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac, so, prašak za pecivo i ulje. Zamesite glatko testo tako da se odvaja od posude. Pokrijte ga i ostavite oko sat vremena na toplom mestu da se udvostruči. Nakon toga razvucite ga oklagijom na centimetar debljine, pa podelite na 12 jednakih trouglova. Svaki punite sa sirom i kulenom u širem delu, pa zamotajte u kiflicu. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a zatim svaku premažite razmućenim žumancetom. Pospite sa susamom, pa ih pecite na 200 stepeni oko 20-25 minuta.

Autor: Z.L.