AKTUELNO

Oboleli od anemije koji dobijaju ovaj lek u životnoj su opasnosti.

Čak šest farmaceutskih kuća čiji se lek nalazi na tržištu Srbije krajem septembra je uputilo upozorenje Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) i zdravstvenim radnicima o riziku od nastanka teških neželjenih reakcija na koži, od kojih su neke bile i smrtonosne.

Reč o leku epotein.

U zajedničkom dokumentu piše da medikament može da izazove teške neželjene rekacije na koži, što uključuje slučajeve nekoliko specifičnih sindroma, od kojih su neki bili smrtonosni.

- Neželjene reakcije bile su teže kod dugodelujućih epoteina, a njihova učestalost ne može se tačno izračunati, ali se javljaju retko - navodi se u dokumentu.

Prema istim informacijama, savet lekarima je da moraju da upozore pacijente na simptome teških kožnih reakcija, a to su: široko rasprostranjeni osip s crvenilom i stvaranjem plikova na koži, sluzokoži usne duplje, očiju, nosa, grla, genitalne regije. Prate ih simptomi slični gripu, uključujući groznicu, umor, bolove u mišićima i zglobovima.

Ovo često dovodi do ljuštenja i otpadanja zahvaćenih delova i izgleda kao teška opekotina. Pacijente kod kojih se razviju ovi simptomi trebalo bi savetovati da se odmah obrate svom lekaru i da prekinu terapiju - upozoravaju farmaceutske kuće i dodaju da se obolelom, ako se kod razviju teške neželjene reakcije na koži, kao što su pojedini sindromi, nikada više ne sme dati taj lek.

ALIMS: Znamo za upozorenje

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kažu da je ta institucija dobila upozorenje o riziku od nastanka teških neželjenih kožnih reakcija na lek epotein. - ALIMS je upoznat sa svim tim. Blagovremeno smo objavili kompletnu informaciju na svom sajtu, čime smo obavestili sve zdravstvene radnike o tome - naveli su u toj instituciji.

Foto: Pixabay.com

Svaka peta osoba u svetu boluje od anemije

Na Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” kažu da se ne vodi statistika koliko je ljudi u Srbiji obolelo od anemije.

- Anemija spada u stanje ili simptom neke bolesti, tako da se ne vodi posebna statistika - naveli su u toj instituciji.

Šta je lek epotein?

Farmaceut Pavle Zelić objašnjava da je aktivna supstanca epotein u leku skoro identična eritropoetinu, hormonu koji se proizvodi u bubrezima i stimuliše koštanu srž da proizvodi crvena krvna zrnca. - Epotein u leku dobijen je biotehnologijom, u ćelijama jajnika kineskih hrčaka, i ima isto dejstvo kao i taj ljudski - naveo je Zelić.

Sa druge strane, prim. dr Nevenka Dimitrijević iz Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) kaže da je anemija česta kod ljudi, negira da je dobila upozorenje o leku epotein koje je upućeno svim zdravstvenim radnicima i potvrđuje da se u Srbiji ne zna tačan broj obolelih.

- Anemija je nedostatak eritrocita ili hemoglobina. Dijagnostikuje se kada je koncentracija hemoglobina u krvi manja od one koja se smatra normalnom. Uzroci anemije mogu biti nedostatak gvođža, nedovoljno stvaranje hemoglobina, loše formiranje eritrocita, propadanje eritrocita, akutno ili hronično krvarenje. Lek o kojem govorite propisuju hematolozi, ne mi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - navela je ona.

#Smrt

#lekovi

'