AKTUELNO

Muškarci uglavnom misle da je žensko telo komplikovano, i večito pokušavaju da ga razumeju, kako bi svojim partnerkama pružili užitak.

Tim lekarki objasnio je da ne postoji nešto poput univerzalnog recepta, i da je svaka žena individualni slučaj.

– Reč “erogeno” znači posebno osetljivo na seksualnu stimulaciju, pa je erogena zona svaki deo tela koji na dodir reaguje tako da se oseti uzbuđenje – objašjnava doktorka ginekologije Šeri A. Ros.
Ona dodaje da erogena zona ne mora da bude neki određeni deo tela, već celo telo.

– Moramo da se odmaknemo od ideje da su genitalije ili samo određeni delovi tela područja preko kojih osećamo užitak. Takvo iskustvo mogu da pruže različiti delovi tela – dodaje doktorka Ros.

Doktorka Džil Mek Devit, slaže se sa doktorkom Ros u tome da celo telo može da bude osetljivo na dodir. Ona dodaje da to apsolutno ne znači da svaka žena oseća uzbuđenje prilikom dodira nekog dela tela.

– Delovi tela koji mogu da se stimulišu i da dovedu do uzbuđenja, uvelik se razlikuju od žene do žene jer svaka ima različita iskustva – kaže MekDevit i napominje da je zato bitno dobro upoznati vlastito telo, a ne slušati iskustva drugih i verovati da će taj užitak biti isti.

Ona dodaje:
– Erogene zone se mogu i menjati vremenom, kako starimo, i može lako da se dogodi da užitak prilikom dodira nekog dela tela, vremenom opadne. To zaista varira od osobe do osobe.

Zaključak je da ne postoji tačan broj erogenih zona na ženskom telu. Doktorka na to dodaje da ipak postoje neka univerzalna erogena mesta, poput genitalija i grudi:

– Svaki deo tela treba istražiti na različite način. Shvatite da je pojedine delove tela nekad lakše, a nekad teže stimulisati i da to zavisi od brojnih faktora; od raspoloženja osobe, do temperature u prostoriji – zaključila je doktorka, i dodala da ista pravila važe i za muškarce.

#erogene zone

#žene