AKTUELNO

Nova bolest preti da se raširi Evropom i opet je reč o mutantu, ali ovog puta nema veze sa najpoznatijim virusom. U pitanju je seksualno prenosiva bolest koja je otpornija na lekove od "obične", a naučnici su joj dali ime "supergonoreja".

Prema najnovijim informacijama, u Velikoj Britaniji su potvrđena još dva nova slučaja ovog modifikovanog oboljenja, a reč je o paru u radnim dvadesetim godinama. Do sada je supergonoreja dijagnostikovana kod ukupno četiri osobe.

Gonoreja je infekcija koja se prenosi polnim putem a izaziva je bakterija "neisseria gonorrhoeae". Mogućnost infekcije je podjednako zastupljena kod oba pola, a najčešće se prenosi putem vaginalnog, oralnog i analnog seksualnog odnosa.

Ovaj novi, supermutanti oblik je otporan na do sada efikasne lekove protiv polne bolesti, na antibiotik ceftriakson i, kako stručnjaci upozoravaju, preti da se raširi Evropom. Nakon što je prvi slučaj je otkriven krajem prošle godine, Britanska zdravstvena bezbednosna agencija potvrdila je tri nova slučaja "neisseria gonoreje", čime je ukupan broj porastao na četiri.

Dr Kati Sinka upozorila je na opasnost širenja ove polne bolesti, a stručnjaci dodaju da je njenoj pojavi dopirinela pandemija korona virusa zbog koje su mnoguii parovi stavili u drugi plan zaštitu tokom seksualnih odnosa.

Foto: Pixabay.com

"Posle nekoliko godina bez ijednog slučaja ovog teškog oblika gonoreje, sada smo videli četiri slučaja u poslednja dva meseca. Prerano je da kažemo da li će to biti početak jedne nove epidemije, ali znamo da su polno prenosive bolesti generalno u porastu. Važno je da svi znaju da kod polnih infekcija lečenje nije tako jednostavno kao kod drugih - jednostavno uzmete pilulu i nastavite dalje sa životom. Ako se ne lečite pravilno, ova vrsta bolesti može da ima dugoročni uticaj na vaše i zdravlje vašeg partnera. A pojava gonoreje koja je otporna na antibiotike, čini celu situaciju još komplikovanijom", rekla je dr Kati.

Specijalista za polno prenosive bolesti je još jednom ponovila važnost prevencije i zaštite od ovih oboljenja.

"Postoje jednostavni koraci koje možete da preduzmete da smanjite rizik od gonoreje i drugih polno prenosivih bolesti. Redovno koristite kondome i sa novim i povremenim partnerima, redovno se testirajte na polno prenosive bolesti. Ako imate bilo kakve simptome kao što je neuobičajen iscedak, nemojte imati seks dok se ne testirate", istakla je.

Simptomi gonoreje

Gonoreja je često asimptomatska, ali to ne znači da inficirana osoba ne može da prenese bakteriju na druge. Iako znaci infekcije mogu da se ispolje gotovo bilo gde u organizmu, u najvećem broju slučajeva simptomi postaju vidljivi u okviru genitalnog trakta. Period inkubacije je vrlo individualan, pa simptomi mogu da se jave u periodu od nekoliko dana do nekoliko meseci od rizičnog kontakta.

Kod žena

Žene najčešće nemaju nikakve simptome tokom početne faze, a ako se i jave, znaci mogu da budu veoma blagi i podsećaju na urogenitalne infekcije. Ipak, ukoliko postoji infekcija, kod žene je izrazito povećan rizik od razvoja ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, čak i kada simptomi nisu prisutni.

Ovi su najčešći simptomi:

bol i peckanje pri mokrenju

povećan vaginalni sekret

vanmenstrualno krvarenje

krvarenje posle seksualnog odnosa

bol u donjem stomaku i karlici.

Kod muškaraca

I kod muškaraca infekcija gonokokom može da bude potpuno asimptomatska. Ukoliko se jave, simptomi gonoreje kod muškaraca uključuju:

bol i peckanje prilikom mokrenja

gnojni sekret iz penisa

bolni i naduveni testisi (nešto ređe)

Autor: Z.L.