AKTUELNO

Doktor otkrio sve ono što vas interesuje.

Sa specijalistom kardiologije, doktorom Jordanom Petrovićem iz Opšte bolnice Kraljevo, razgovaramoo upotrebi vitamina D3 nakon preležane korone.

1. Vitamin D – koja je njegova uloga u organizmu?

Vitamin D je veoma značajan u izgradnji kostiju i mišica, regulaciji krvnog pritiska, šećera. Onpomaže kod lečenja upalnih procesa i popravlja imuni odgovor organizma. Naročito je značajnanjegova upotreba tokom korone i prilikom oporavka.

2. Vitamin D3 u hrani

Prisutan je u malom broju namirnica kao što su masna riba, jaja, junetina, teleća džigerica, rastvorljivje u mastima. Za njegovo pretvaranje u aktivni oblik je potrebno izlaganje sunčevoj svetlosti.

3. Vitamin D3 – dnevne potrebe

Uobičajena dnevna potreba za vitaminom D3 je od 800 do 1000IU, ali u slučajevima akutnih bolestimože se davati i 2000 do 5000IU dnevno.

4. Nedostatak vitamina D – simptomi u kardiologiji

Najčešći simptomi nedostatka su hronični umor, gubitak snage, neregulisan krvni pritisak,poremećaji srčanog ritma, loša regulacija metabolizma šećera i masti, sklonost virusnim ibakterijskim infekcijama, opadanje kose, bolovi u mišićima i zglobovima.

5. Koja je uloga vitamina D3 nakon preležane korone?

Ovaj vitamin pomaže kod akutne bolesti, kao i kod posledica infekcije. On poboljšava imunitet,umanjuje rizik od nastanka upale srčanog mišića i srčane maramice, srčanog iIi moždanog udara,kao i od stvaranja krvnih ugrušaka u krvnim sudovima i srčanim šupljinama.

6. Koji su još vitamini značajni za održavanje zdravlja srca?

To su folna kiselina, vitamini B1, B6, B12, vitamin C. Ogromna je važnost aktivnog oblika folnekiseline u smanjenju nivoa homocisteina, supstance koja je odgovorna za povećanu sklonost zarazvoj angine pektoris, moždanog i srčanog udara.

7. Na koje simptome Vam se najčešće žale pacijenti nakon preležanog kovida?

Najveći broj pacijenata se žali na hronični umor, lošu toleranciju napora, ubrzan i nepravilan srčaniritam, neregulisan krvni pritisak.

8. Koliko to može da bude ozbiljno?

U osnovi takvih tegoba može biti upala srčanog mišića ili srčane maramice. Može doći i do nastankakrvnih ugrušaka u krvnim sudovijma koji mogu da izazovu emboliju pluća, otkazivanje organa, pa čaki smrtni ishod. Često u jedinice intenzivne nege budu primljeni pacijenti sa kliničkom slikom srčanog,moždanog udara, plućne embolije ili srčanog popuštanja. Neposredno po prijemu ovih pacijenata sejavi skok temperature i dokaže kovid infekcija, koja je najverovatnije i prouzrokovala ili pospešila oveživotno ugrožavajuće situacije.

9. Da li ima ograničenja u smislu bavljenja sportom nakon toga…?

Kod pacijenata sa poremećajima srčanog ritma, upalama srčanog mišića ili srčane maramice, lošomtolerancijom napora, savetuje se izbegavanje bavljenja sportom 3 do 6 meseci uz redovneultrazvučne kontrole.

10. Šta preporučujete za umanjenje rizika od nastanka srčanih komplikacija nakon kovida?

Pored redovne terapije propisane od strane lekara, preporučujem i CARDIOVITAMIN FD3, koji sadržioptimalnu koncentraciju aktivnog oblika folne kiseline, vitamina D3, B1, B6, B12 i C vitamina.

Foto: Promo/Cardiovitamin

Autor: Pink.rs

#Vitamini

#srce