AKTUELNO

Postoje osobine za koje možda ne znate od koga potiču. Nauka ima neke dogovore.

Majčina mudrost

Radi se o inteligenciji. Obično se kaže da su žene mudrije i, iako to može biti istina ili ne, činjenica je da svoju pamet nasleđujete od majčinih gena.

Metabolizam

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, sposobnost mršavljenja i održavanja zdravog metabolizma dolazi isto od majke.

Kilogram viška…

Ista ta studija otkriva da možete kriviti svog oca ako se malo udebljate. Iako, naravno, sve zavisi i od drugih faktora, kao što su način na koji se hranite i vaš stil života.

Pubertet

Genetika oba roditelja ima ulogu u pubertetu, a studija koju je objavio New England Journal of Medicine ukazuje na to da morate zahvaliti ocu ako uđete u pubertet ranije od ostatka vaših školskih kolega.

Porodična anamneza

Porodična anamneza je važna kako biste znali hoćete li kasnije u životu imati demenciju, osobito majčina porodica.

Foto: Pexel

Rizici od Alchajmerove bolesti

Prema studiji objavljenoj u Biological Psychiatry, genetski rizici povezani s Alchajmerovom bolešću prvenstveno dolaze od majke.

Plodnost dolazi od oca

Verovali ili ne, na plodnost žene može uticati gen nasleđen od oca.

Genetska disfunkcija

U studiji, objavljenoj u Scienceu, genetska disfunkcija koju prenosi otac mogla bi da utiče na jajne ćelije žene, čineći je neplodnom.

Fokus

Ako imate problema s koncentracijom, majka bi mogla za to biti kriva.

Serotonin

Ako je vaša majka imala niže nivoe serotonina, veća je verovatnoća da ćete razviti poremećaje povezane s nedostatkom pažnje, prema studiji objavljenoj u JAMA Psychiatry.

Šanse nisu baš 50/50

Naravno, vaš pol je definiran vašim genima, ali porodica vašeg oca mogla bi igrati ulogu u tome.

Braća i sestre

Studija objavljena u Evolutionary Biology pokazuje da ako muškarac ima više braće ili više sestara, to može da utiče na decu koju će on imati.

Dlake

Istraživanje provedeno za studiju koju je objavio PLoS Genetics pokazalo je da bi smanjenje kose moglo biti nasleđe od oba roditelja, prenosi MSN.

Autor: