AKTUELNO

Nutricionistkinja Milka Raičević pred Vaskrs govorila je za Novo jutro o tome koliko jaja smemo da pojedemo, ali i kako da ih čuvamo da se ne pokvare.

Raičević je rekla da što se tiče belanaca možemo pojesti koliko želimo, ali da to nije slučaj kada je reč o žumancetu.

- U principu samo pomislite da sportisti pojedu i 8, 10, 12, zavisi od sporta kojim se bave, ali ako imate problema sa bubrezima onda bi trebalo voditi računa. Kada su žumanca u pitanju, nisu oni krivi, kriva je naša genetika i krivo je naše zdravstveno stanje. Ukoliko imate problem sa žuči onda znate da ne smete da pojedete više od jednog, dva jajeta - navela je Raičević za Pink.

Raičević je istakla i da se jaja trebaju farbati prirodnim bojama, u lukovini, kupusu, šafranu, cvekli i spanaću.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako ste farbali jaja sa veštačkim bojama, onda bi bilo dobro da ne pojedete tragove boje, već da ih isečete nožem. Zašto? Zato što je to hemija. Ako pojedete mnogo više, može doći do trovanja - kazala je ona.

Prema njenim rečima, jaja dišu i treba ih držati u frižideru.

- Domaćica iznese onoliko jaja koliko ima gostiju, ali ne gomilu... Svako razbijeno jaje treba odmah da se vrati u frižider i da se iskoristi za tri dana - istakla je i dodala da nerazbijena treba da se pojedu od petka do petka, pod uslovom da su bila u frižideru.