AKTUELNO

Svako ko je probao ovu čorbu, nije mogao da veruje da je spremljena od samo dva sastojka.

Vaskrs je prošao, topli dani su napokon pred nama i vreme je da teška, masna i previše kalorična jela zamenimo laganim i zdravijim receptima, koji će pomoći da se osećamo bolje.

Pred vama je jedan gotovo pa neverovatan recept, jer je za pripremu ove krem čorbe potrebno bukvalno samo dva sastojka, malo začina, a ko voli, na kraju može da doda i pavlaku za kuvanje.

Ko god je probao ovu čorbu, ostao je zatečen koliko je bogatog i lepog ukusa. Punu šerpu ćete skuvati za samo 500 dinara, a cela porodica je uživati u ukusnoj i zdravoj čorbi.

Ovo su potrebni sastojci i način pripreme:

1 kg šargarepe

1 veći praziluk

začini: so, povrtna kocka za supu (1-2, po ukusu)

po želji i malo pavlake za kuvanje

Očistite praziluk i iseckajte ga na kolutove. Očistite i šargarepu i isecite je na komade (nije potrebno da je seckate baš na tanke kolutiće).

U duboku šerpu sipaje malo ulja i kratko propžite praziluk, dok ne postane mekan. Na to ubacite isečenu šargarepu, promešajte je da se sjedini sa prazilukom, a zatim nalijte vodu, ali vodite o količini vode. Sipajte samo onoliko koliko je potrebno da prekrije šargarepu i praziluk, koji treba samo da “ogreznu”. Nikako ne nalivajte vodu do vrha šerpe, zato što će u tom slučaju povrće izgubiti ukus i čorba neće biti ni upola ukusna kao što treba da bude.

Ubacite zatim i povrtnu kocku za supu i posolite po ukusu.

Poklopite šerpu, pa kad provri, smanjite vatru na srednju temperaturu. Nakon 15-20 minuta (zavisi od jačine šporeta) proverite viljuškom da li je šargarepa meka, sklonite šerpu sa ringle i pomoću štapnog miksera izblendirajte povrće, dok se ne pretvori u kremastu čorbu. Vratite na vatru još samo minut – dva, i ukoliko želite još kremastiji i bogatiji ukus, dodajte u čorbu i jednu pavlaku za kuvanje.

Autor: