AKTUELNO

Svaka rasa ima svoje prednosti i slabosti. To nijednu rasu ne čini manje dopadljivom, ali sa ovih 5 rasa pasa možda je potrebno puno više strpljenja i treninga poslušnosti od ostalih.

Svim psima je potrebna ljubav, pažnja i vaspitanje, ali neke rase pasa trebaju ovog poslednjeg malo više od drugih. Važno je upamtiti da svaki pas ima sopstveni karakter i genetski sklop, tako da puno ljubaznosti i strpljenja uveliko doprinosi njihovom učenju poslušnosti, rešavanju problema i veštinama socijalizacije.

Neki vole da žvaću stvari po kući, neki tokom šetnji jure sve što se miče, terani svojim lovačkim nagonom, neki nemaju urođen instinkt da udovolje, neki su tvrdoglavi… Ovo možda jesu najmanje poslušne rase pasa, ali oni su još uvek dragi, ljupki ljubimci i suputnici. Uspešna obuka jedne od ovih rasa trebalo bi da vam pruži doživotnu nagradu – najboljeg i vernog prijatelja!

1. Avganistanski hrt

Avganistanski hrt je uzgojen da ceo dan provodi jureći plen na velikim udaljenostima. Hrtovi su morali sami da razmišljaju kako bi pratili plen umesto da traže uputstva od vlasnika. Ovih dana te karakteristike prikazuju kao povučenost i nezavisnost. Nedostatak poslušnosti nadoknađuju time što su izuzetno privrženi i odani, piše Miss7.

Vlasnici ove dostojanstvene rase prenose da nikakav trening neće nadvladati lovački instinkt avganistanskog hrta da juri za plenom. Potrebno im je da slobodno trče u velikom i sigurno ograđenom prostoru barem nekoliko puta nedeljno kako bi zadovoljili potrebu za vežbanjem, trčanjem i jurnjavom. Naučiti ih da vas slušaju, umesto da paze na nešto za čim jure, može biti izazov.

2. Basenji

Basenji ima karakter poput mačke. Kao i avganistanski hrt, uzgajani su da budu nezavisni lovci. Nazivaju ih ‘psi koji ne laju’, ali to ne znači da su tihi. Ispuštaju zvuk koji se opisuje kao nešto između cerekanja i jodlovanja. Komšije ga možda neće smatrati tako simpatičnim kao što je to vama. Treba ih rano socijalizovati i dresirati. Njihova bezgranična energija i kratak raspon koncentracije otežavaju im obraćanje pažnje na trening. Dobra vest je da možete koristiti njihov nagon za igru kako bi ih trenirali.

3. Baset

Baset je rasa pasa kratkih nogu iz porodice goniča. Baset je gonič mirisa koji je izvorno uzgajan u svrhu lova na zečeve. Njihov nos i sposobnost čula mirisa na tlu u samom je vrhu psećeg sveta. Baset je ljubazan, otvoren i razigran pas, tolerantan prema deci i drugim kućnim ljubimcima, ali ga je teško dresirati i vrlo je tvrdoglav. Međutim, uz uporan rad sve je moguće…

4. Bigl

Biglovi su uzgojeni da prate svoj nos ceo dan u potrazi za sitnom divljači, pa može biti izazovno naterati ih da slušaju naredbe umesto njuha. Takođe su uzgojeni da laju dok su u lovu kako bi lovci mogli da prate zvuk, a vaš bigl neće mariti koje je doba dana ako vidi nešto kroz prozor što želi da ulovi. Potrebno je puno vežbe kako ne bi postali destruktivni.

5. Buldog

Buldozima je bila potrebna upornost kako bi terali stoku na pijacu i učestvovali u krvavoj i brutalnoj borbi protiv bikova, a taj se karakter preneo na današnje buldoge kao tvrdoglavost. Rade stvari kad žele, svojom brzinom i samo ako to žele. Naterati ih u šetnju može biti naporan zadatak, ali je neophodan, jer su naročito skloni gojaznosti, što pogoršava neke druge zdravstvene probleme kojima su skloni. Premda su originalni i lepi na svoj način, buldozi relativno sporo uče.

Autor: