AKTUELNO

Jedna od odličnih stvari kod pevanja je to što nas povezuje s desnom stranom mozga. U današnje vreme smo uglavnom zaglavljeni u levom delu mozga, kaže pevačica Tania de Jong.

Život bez pesme je kao brak bez ljubavi. Pevanje je toliko dobro za naše psihičko i fizičko zdravlje da bi trebalo da zapjvamo svaki dan. Dok pevamo u mozgu se potencira rad desnog temporalnog režanja, oslobađa se endorfin, vrsta enzima koja na ljudsko telo deluje kao opijati. Od njega smo srećniji, kreativniji, pametniji, zdraviji, sa više samopouzdanija...

Pevanje u grupi ima još bolji efekat jer to doživljavamo kao nagradu za timski rad. Istraživanja pokazuju da je su od davnina pesma i ples zbližavali ljude, gradili lojalnost, prenosili informacije, terali neprijatelje... To je svaki put imalo pozitivno dejstvo na ljude, osećali su se bolje, srećnije, snažnije...

Takođe, prema nekim istraživanjima pevanje s grupom ljudi u telu podstiče oslobađanje hormona sreće i hormona ljubavi - serotonina i oksitocina. Osim toga, doprinosi pravilnijem kucanju srca i smanjuje depresiju i anksioznost.

Stejsi Horn je u knjizi "Imperfect Harmony: Finding Happiness Singing With Others" (Nesavršena harmonija: traženje sreće, pevanje s drugima) napisala da to deluje kao idealno sredstvo koje umiruje naše živce i podstiče naš duh.

Trebalo bi da peva svako, bez obzira da li ima li sluha ili ne, ne mora sve da bude savršeno da bi se čovek osećao dobro, zadovoljno i ispunjeno.

Pročitajte još: Neka STRES postane prošlost - LEK IZ PRIRODE na dohvat ruke

#Mozak

#Pesma

'