AKTUELNO

U zavisnosti od toga koliko često pripremate slane i slatke đakonije koje sadrže brašno, može vam se dogoditi da vam brašno stoji duže nego inače.

A koliko je duže u redu i kako zapravo izgleda brašno koje se pokvarilo?

Brašno je toplinski obrađena namirnica, pa samo po sebi sadrži mali deo vlage. Ipak, s brašnom je potrebno pravilno rukovati.

Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 meseci nakon ispisanog datuma, dok je celokupno najbolje upotrebljavati 4-6 meseci nakon istog.

A rok trajanja može se produžiti, tako što ćete ga držati u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižderu možete da mu produžite rok i do godinu dana, dok ga držanjem u zamrzivaču možete produžiti i do dve-tri godine.

Takođe, nije svejedno ni koja je vrsta brašna u pitanju. Najdruže traje ono obično belo, dok ono od celog zrna, uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako izgleda brašno kada se pokvari?

Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris, uglavnom užegao, to je verovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok kaže drugačije.

A miris je presudan, pa čak važi i suprotno od ovoga - ako je rok istekao, a brašno i dalje nema nikakav mirisa, možete da nastavite da ga koristite još neko vreme.

Znak da se brašno pokvarilo može da bude i kada ono promeni boju ili se pojave plesan ili moljci.

Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature. A čak ni na tamnom mestu u špajzu nije bezbedno. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižderu.

Važno je da to bude suvo i tamno mesto.

Toplota i sunčeva svetlost mogu da pokvare brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, stoga se potrudite da je udaljeno od rerne ili drugih izvora toplote i svetlosti.

Autor: