AKTUELNO

Pogledajte koji su simptomi upale žučne kese i kako se leče!

Da li znate da se kamen u žučnoj kesi se javlja kod svake desete žene i svakog petnaestog muškarca u Srbiji? Međutim, ne mora bol u predelu desne strane stomaka, (ispod jetre), gde se i nalazi žučna kesa, da ukazuje na kamen u žuči.

Kako je svojevremeno rekao naš poznati gastroenterolog dr Vojislav Perišić - sitni kamenčići su glavni razlog upale u žučnoj kesi. Oni tu mogu da budu ceo život i da ne prave problem, sve do jednog momenta...

Upravo je žuč glavni put izlučivanja masnoće iz čovekovog organizma i predstavlja tečnost koju luči jetra i koja se skuplja u žučnoj kesi i odakle se prazni kada je potrebna za varenje masne hrane.

Kontrakcijama glatke muskulature iz zida žučne kese potiskuje se žuč u dvanaestopačačno crevo, čime se omogućava varenje hrane. Povećana koncentracija žuči u žučnoj kesi stvara mogućnost pojave žučnih kamenaca. To se naročito odnosi na povećanu koncentraciju holesterola u samoj žuči, kada se stvaraju holesterolski kamenčići.

Bol ispod desnog rebra posle obilnijeg obroka je prvi simptom. Zatim sledi nadimanje, neprijatnost i podrigivanje, kao i temperatura. Žuta boja kože takođe može da se javi samo kada se zapuše žučni kanali.

"Žutilo se prvo javlja u beonjačama, a zatim u licu i naravno svrab po celom telu. Svuda svrbi", rekao je dr Vojislav Perišić.

Akutna upala zida žučne kese ili akutni holecistitis je česta bolest na našim prostorima koja je uglavnom udružena sa pojavom kamenaca u žučnoj kesi. Pored akutne upale žučne kese može da se javi i hronična upala žučne kese o kojoj govorimo kada dolazi do povremenih opstrukcija žučnih kanala žučnim kamencima. Pored navedenih simptoma kod pojave kamenaca u žučnoj kesi, kod upale može da se pojavi povišena telesna temperatura i groznica.

Lečenje akutne upale žučne kese podrazumeva smirivanje bolova i infekcije, kao i poboljšanje opšteg stanja mirovanjem i prekida se unošenje hrane i vode na usta. Pacijent dobija infuziju, lekove protiv bolova, spazmolitike i antibiotike širokog spektra. Nakon smirivanja upale preporučuje se hirurško odstranjivanje žučne kese (holecistoktomija), prenosi Stetoskop.

Autor: