AKTUELNO

Često nam da bismo nastavili dan treba mali predah u toku radnog vremena kako bismo se resetovali.

Ustajanje svakog jutra pre sunca i naporan rad iscrpljuju vaš mozak pa mu je neophodna mala pauza. Sofija koja radi prvu smenu godinama shvatila je da joj posle ručka na poslu treba mali predah pa je postigla dogovor sa šefom da joj dozvoli da dremne malo usred radnog vremena, ali da će se to isplatiti jer će biti produktivnija.Mozak se najbolje resetuje i odmara ukoliko priuštite sebi kratko popodnevno dremanje od 15 ili 20 minuta kako biste se osvežili.

Dokazano je da dremanje od 20 minuta dnevno utiče na poboljšanje pažnje, raspoloženja i radne sposobnosti. Dremanje je odlično rešenje za moju letargiju i smanjenje produktivnosti nakon ručka. Tako sam odlučila da pitam za dozvolu da imam 20 minuta posle ručka kako bih mogla da malo odmorim mozak.

Tih 20 minuta je sasvim dovoljno da se mozak resetuje, jer ako spavate duže od 20 minuta onda vaš mozak upada u spanje dubokog sna. To je dobra stvar za noć, ali u toku dana može da dovede do lošeg raspoloženja. Tako sam ja prvog dana malo duže spavala i kad sam se probudila nisam znala koji je dan i gde se nalazim. Trebalo mi je dosta kafe kako bih se vratila u život.

Drugog dana sam iz straha ostala budna prvih 11 minuta jer sam se plašila da neću čuti alarm na telefonu. Tada sam shvatila i da samo mirno ležanje u krevetu može da mi godi i donese mi odmor koji mi je preko potreban.

Nakon što sam ušla u rutinu sa spavanjem uvidela sam da sam ornija za rad posle toga, da mi mozak bolje radi i nisam se osećala loše zbog posla koji moram posle toga da radim. Nije bilo lako, ali kada sam jednom stekla rutinu sve je bilo bolje.

Sve je krenulo super i ušla sam u neku rutinu tokom mog prvog meseca dremanja na poslu. Takođe, počela sam da primenjujem jednu metodu za koju sam čula na internetu, a to je da pijem kafu pre nego legnem. Radi se o tome da vaše telo prerađuje kofein dok spavate i zato se budite odmorniji. Sada, ja doteram alarm da zvoni 20 minuta posle ručka i budim se nasmejana i orna za rad, rekla je ona.

Pročitajte još:

#Posao

#Spavanje

#Šef

'