AKTUELNO

Svaki raskid je bolan i stresan i zaista je teško osobu s kojom smo delili sve tek tako izbrisati iz života. Ma koliko se trudili da to ne radimo, neminovno je da ćemo o njoj razmišljati. Ali da li je to zdravo i kako utiče na nas? Pokušavamo da otkrijemo u nastavku.

Verovali ili ne, ali stručnjaci su saglasni u tome da razmišljanje o bivšem partneru može biti zdravo po nas. Kako kažu psiholozi, razmišljanje o bivšima je normalan proces i ne postoji određeno vreme za koje će to proći.

Gubitak partnera može biti nepodnošljiv za mnoge. Zapravo, mi patimo za uspomenama, zajedničkim ritualima i za budućnošću koju smo s tom osobom zamišljali.

Vreme koje posvećujemo prošlim vremenima je neophodno, kaže nauka. Potiskivanje osećanja posle raskida može da ima destruktivnu stranu. To dovodi do anksioznosti, depresije, ulaska u toksične odnose… Zbog toga nam je potrebno vreme da žalimo i da prebolimo. Sva ta osećanja su normalna i prirodna.

Ipak, postoje i negativne strane razmišljanja o bivšima. U tim trenucima postoji opasnost da počnemo da krivimo sebe. Umesto toga, savet je da razmišljate o razlogu raskida i da se foksurate na to.

Iako je normalno ponekad se osvrtati na prošle odnose, važno je da ne krivite sebe. Isto tako, prošla iskustva ne bi trebalo da utiču na buduće veze.