AKTUELNO

Šta će se dešavati sa našim zdravljem, zavisi isključivo od probave i onoga što koristimo, rekao je za Novo jutro TV PINK gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.

Na hiljade mikroorganizama žive u našim crevima, nekada skladno a nekada haotično grade našu crevnu floru. Neravnoteža među njima često se ogleda u nadutosti stomaka i različitih manifestacija, ali može uticati i na mozak.

Doktor Perišić je rekao da prvo moramo imati svaki dan, redovnu stolicu. Dodaje da je to krucijalno i najbitnije za zdravlje čoveka.

- Šta će se dešavati sa nama, zavisi isključivo od probave i onoga što koristimo. To je odnos između ugljenih hidrata, svarljivih i nesvarljivih, slatke hrane i hrane koja nije slatka, i to je ključ rešenja - rekao je Perišić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, nije problem u 10 kilograma više ili manje, bitno je kakav je sastav tih masnih depozita.

- Nezrela creva su osetljiva na dejstvo probiotika, ali dobro utiču na imunološku otpornost creva i na sastav - rekao je Perišić, ali dodaje da je jako bitno koji ćemo koristiti.

Kako ističe, mnoge firme rade na tržištu, ali da nisu svi jednako dobri.

Foto: TV Pink Printscreen

- Probiotike treba koristiti na duži period, na par dana nije dovoljno - rekao je Perišić.

On je rekao da se ne treba plašiti probiotika niti doze, ali da je izbor jako ozbiljna stvar.

Ističe da je jako bitno koje su to bakterija koje se unose u organizam, kao i koliko ih je u određenom preparatu.

- Izbor u apotekama je odličan, samo treba odrediti koji je za vas najbolji. Izbor je ključna stvar. Moraju biti dve bifido bakterije i dva lactobacila. Jedna će nadzirati tanko crevo, a druga će biti u debelom crevu. Ta dva organa su bitna zbog crevnih infekcija - rekao je Perišić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da će oni skratiti infekciju, ali da je neće sprečiti, kao i da je za povećanje procenta za pojavu infekcije najbitnija količina probiotika koji ćemo uneti.

Celo gostovanje profesora Perišića pogledajte u videu, a svakog petka, budite se uz najgledaniji jutarnji program na TV PINK Novo jutro i vašeg i našeg Srđana Predojevića.

Autor: