AKTUELNO

Ako redovno imate seks, znate da to pozitivno utiče na vaše raspoloženje, ali postoje i brojne koristi za vaše zdravlje. Evo šta se dešava...

Seks smanjuje stres

Ako redovno ili čak svakodnevno praktikujete seks, imate manje stresa u životu. To se dešava jer tokom seksa oslobađaju se hormoni sreće koji stimulišu sistem nagrađivanja u mozgu. Istovremeno, nivo hormona stresa, kao što je kortizol, opada. Rezultat je da prolazite kroz život manje stresirani i srećniji - šta može biti bolje od toga?

Poboljšava fizičko i psihičko stanje

Vaše telo i um imaju koristi od povećane seksualne aktivnosti. S jedne strane, postajete bolje upoznati sa svojim telom i razvijate posebnu telesnu svest. Takođe, vaša izdržljivost se poboljšava, zavisno o trajanju seksualnog čina.

Osobe koje često vode ljubav takođe mogu poboljšati sposobnost da dožive orgazam i osećaju se povezanije sa svojim partnerom, jer hormon maženja, oksitocin, jača emocionalnu vezu.

Seks jača imuni sistem

Redovan seks pojačava vaš imuni sistem jer vaše telo proizvodi imunoglobulin A i G, antitela koja vas štite od virusa i bakterija. Američka studija je čak pokazala da seksualno aktivne žene imaju značajno više ovih antitela u krvi u poređenju sa ženama koje su apstinentne. To sugeriše da seksualno aktivne žene bolje bore protiv patogena.

Seks ublažava bol

Tokom seksualne aktivnosti, vaše telo proizvodi endorfine koji značajno smanjuju osećaj bola. Zbog čestih seksualnih odnosa, glavobolje ili menstrualni bolovi mogu spontano nestati.