AKTUELNO

Situacija može biti veoma ozbiljna.

Da li ste znali da vaš nos svakog dana izluči oko četiri šolje sluzi?

Njen zadatak je da održi vlažnost nozdrva, ali i da spreči da čestice prljavštine, ali i virusi i bakterije, prodru u organizam.

Zato je važno da proverite boju sekreta jer on dosta govori o zdravlju.

Bistar sekret

Bistar iscedak iz nosa znači da ste zdravi, jer se on uglavnom sastoji od vode, proteina, antitela i rastopljene soli.

Foto: Pixabay.com

Beli sekret

Beličast sekret znači da vam se sprema prehlada, ili su u pitanju alergija i dehidracija. Inače je sluz bela, jer se ćelije dlačica u nosu oštete od upale, zbog čega sluzokoža gubi vlagu i postaje bela. U ovom slučaju mogao bi da vam pomogne običan sprej sa slanom vodom koji ćete ubrizgati u nozdrve kako biste ih ovlažili i pomogli sluzokoži.

Zeleni ili žuti

Postoji uvreženo mišljenje da je zelena sluz znak bakterijske, a žuta virusne infekcije, ali to ne mora da bude tačno. U svakom slučaju, ovo ukazuje na to da imuni sistem pokušava da vam zaštiti telo, a boja nastaje zbog velike količine belih krvnih zrnaca koji se bore protiv bolesti. A kad one odsluže svoje, iza njih ostaje zelenkasti enzim i odatle nastaje i boja.

Tamnožuta i lepljiva sluz

Sluzokoža zlatne, odnosno tamnožute boje i guste konzistencije je uglavnom znak gljivičnog sinusitisa koju uzrokuje buđ iz vazduha. Mi, inače, stalno udišemo buđ ali kod većine ona odmah odlazi iz nosa kroz grlo. Ali ako ste alergični na buđ, ona će se zadržati u nosu i izazvati oticanje dok se u nozdrvama razmnožavaju spore buđi, a unutrašnjost nosa se suši.

Foto: Pixabay.com

Crvena sluz

Crvena boja potiče od krvi iz popucalih kapilara. To se dešava ili zato što previše snažno duvate nos ili vam je sluzokoža previše suva.

Crna sluz

Ovo može da nastane ili zbog zagađenja u vazduhu ili zbog hronične infekcije sinusa. Uzrok može da bude i gljivična infekcija.

#Lekar

#Nos

#Prehlada

#boja

'