AKTUELNO

Iako je nesumnjivo da je pas čovekov najbolji prijatelj, ponekad treba da se zapitamo da li je ta veza obostrana. Odnos između psa i njegovog vlasnika ne treba potcenjivati, ali vlasnik prvo mora da zasluži poverenje svog četvoronožnog prijatelja.

Za razliku od uobičajenog mišljenja, nije tako jednostavno steći potpuno poverenje psa i učiniti da se oseća potpuno opušteno u vašem prisustvu. Ako želite to postići, moraćete malo da se potrudite, jer poverenje vašeg krznenog drugara nećete dobiti samo dajući mu poslastice.

Veterinar dr Adam Kristman redovno deli zanimljivosti i savete o zajedničkom životu sa kućnim ljubimcima na svom TikTok profilu @dr.adamchristman52.

Nedavno je postavio pitanje svojim pratiteljima: "Veruje li vam vaš pas potpuno?" Prema njegovim rečima, pet znakova u ponašanju psa ukazuju na potpuno poverenje prema vlasniku.

Uzima vam cipele

Drugi znak poverenja vlasniku možda će vas iznenaditi, a to je kada vaš pas uzima vaše cipele. Ovo takođe ukazuje na poverenje koje pas ima prema vama.

Govor tela koji ga odaje

Za sledeće znakove, treba pratiti govor tela psa, kako dr Kristman ističe: "Da li se pas naginje prema vama ili se povlači? Važno je da poštujete granice koje pas postavlja, a što više razumete govor tela i ponašate se prema tome, pas će vam više verovati."

Spava sa vama

Jedan od najjasnijih pokazatelja poverenja psa može se činiti očiglednim, a to je kada pas spava u istoj sobi ili čak u istom krevetu s vama. Dr Kristman ističe da to treba smatrati "darom", jer pas neće spavati negde gde se ne oseća potpuno sigurno. Opuštanje pored vas može se shvatiti kao najveći znak poverenja i kompliment.

Kontakt očima

Poslednji način na koji možete saznati da li vam pas veruje je putem kontakta očima. Dr Kristman objašnjava: "Jedan od načina na koje psi formiraju vezu s vama je kroz kontakt očima. To pomaže u izgradnji poverenja."