AKTUELNO

Upotreba mirisnih sveća je način da vaš dom zamiriše, da osvetlite prostor i opustite se. Međutim, njihovo paljenje može povećati rizik od raznih zdravstvenih problema.

Upotreba mirisnih sveća je povezana sa migrenama, iritacijom očiju i grla i većim rizikom od respiratornih bolesti.

Tamás Pándics, specijalista za javno zdravlje na Univerzitetu Semelvejs u Mađarskoj, dodaje da mirisne sveće mogu da pogoršaju već postojeća stanja poput astme.

"To je zato što sveće ispuštaju sitne čestice drugih zagađivača kada gore. Osim čestog provetravanja doma, najbolji način za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru je smanjenje upotrebe hemikalija koje koristimo", dodala je.

Kada je reč o reakciji ljudskog tela, izvor supstance se malo razlikuje. Neki proizvođači sveća koriste eterična ulja kako bi izbegli nedostatke veštačkih mirisa, ali i to takođe dolazi sa zdravstvenim rizicima.

Na primer, Tujone, koji se nalazi u eteričnim uljima, povezan je sa oštećenjem nervnog sistema. Dok cinamaldehid, koji se koristi u nekim svećama sa mirisom cimeta, može izazvati iritaciju kože i alergijsku reakciju.

Neki brendovi sveća takođe koriste fitilj gde je pamuk omotan oko drugog materijala, poput metala, stvarajući otrovnu čađ, koja takođe može dovesti do problema sa plućima.

"Bez obzira na to da li su veštački proizvedeni ili prirodni, svaka karakteristika sveća za tijelo predstavlja hemijsku opasnost. Možda nisu kancerogene, ali ove supstance dodatno opterećuju jetru, a ni naši metabolički procesi nisu spremni da ih obrađuju", dodaje.

Nisu samo sveće one koje proizvode zagađenje u zatvorenom prostoru, već i drugi proizvodi, kao što su sprejevi za čišćenje, vape, pa čak i nameštaj.

Autor: