AKTUELNO

U svakoj vezi postavljanje granica je ključno za održavanje zdravog odnosa. Nekad može biti teško reći ne svom partneru, posebno ako se plašite da ćete izazvati sukob ili povrediti njegovaosećanja. Međutim, postoje tri vrste ponašanja koja nikada ne bi trebalo da tolerišete ili ignorišete jer mogu biti štetni za vaše mentalno i emocionalno blagostanje. Važno je da ih prepoznate kakve jesu - crvene zastavice koje ne treba zanemariti jer ukazuju na to da je eskalacija problema blizu.

Važnost postavljanja granica u vezi

Postavljanje granica je od suštinskog značaja za zdrav i srećan odnos. Kada ih ne postavljate, dajete svom partneru slobodu da radi šta god želi, kad god želi, što otvara put ka zloupotrebi. Pored toga, bez granica, može biti teško da se izgradi poverenje i intimnost u vezi.

1. Verbalno i emocionalno zlostavljanje

Verbalno i emocionalno zlostavljanje može biti jednako štetno kao i fizičko i to nikada ne bi trebalo da tolerišete. Verbalno zlostavljanje može imati mnogo oblika - vikanje, vređanje, omalovažavanje. Emocionalno zlostavljanje može uključivati ponašanje kao što su stalna kritika, manipulacija i gaslajting.

Ako vas partner verbalno ili emocionalno zlostavlja, važno je da postavite jasne granice i saopštite svoje potrebe. Dajte mu do znanja da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da mora odmah da prestane. Ako vaš partner ne želi ili ne može da promeni svoje ponašanje, možda je vreme da prekinete vezu.

2. Kontrolisanje i manipulativno ponašanje

Kontrolisanje i manipulativno ponašanje je još jedan oblik zlostavljanja koji može naneti veliku štetu vezi. Ova vrsta ponašanja može uključivati situacije da vaš partner ili partnerka nadgledaju svaki vaš pokret, izoluju vas od prijatelja i porodice te sam/a donose sve odluke u vezi.

Ako vaš partner pokazuje kontrolno ili manipulativno ponašanje, važno je, pogađate, da postavite jasne granice i saopštite svoje potrebe. Dajte do znanja svom partneru da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da ga nećete tolerisati. Ako vaš partner ne želi ili ne može da promeni svoje ponašanje, možda je vreme da prekinete vezu.

3. Neverstvo i prevara

Neverstvo i prevara mogu da budu neverovatno bolni i da nanesu veliku štetu vezi. Bilo da se radi o jednokratnoj aferi ili dugotrajnom obrascu takvog ponašanja, neverstvo i prevara mogu uništiti poverenje i intimnost.

Ako je vaš partner bio neveran ili je na drugi način zloupotrebio vaše poverenje, važno je da postavite jasne granice i saopštite svoje potrebe. Recite svom partneru da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da se neće tolerisati. Ako je vaš partner voljan da radi na obnavljanju poverenja i popravljanju odnosa, možda je moguće nastaviti dalje. Međutim, ako vaš partner ne želi ili ne može da promeni svoje ponašanje, možda je vreme da prekinete vezu.