AKTUELNO

Voda nam definitivno može pomoći da smršamo, kažu stručnjaci.

Dijetetičarka Ejmi Gudson je nedavno podsetila da je „voda korisna jer stvara osećaj sitosti, ali sama po sebi nije direktan uzrok gubitka težine“.

Studija sprovedena na Univerzitetu Vageningen u Holandiji pokazala je da su se učesnici koji su popili milkšejk nakon čaše vode osećali sitost brže od onih koji su preskočili čašu vode. Drugim rečima, dokazano je da čaša vode pre ili posle obroka može pomoći da se osećamo sito, što je dobro za usvajanje navike konzumiranja manjih obroka.

„Voda je takođe važna tokom treninga jer može da doprinese sagorevanju kalorija, dok dehidracija može da nas ubije i uspori“, objasnila je Gudson.

Koliko vode čovek treba da popije tokom dana? Zavisi, kaže Gudson.

„Iako postoji pravilo da treba da pijete osam čaša vode dnevno, to zapravo zavisi od vaših godina, pola, nivoa aktivnosti i ukupnog zdravlja. Za žene je idealna količina oko 11,5 šoljica dnevno, a za muškarce oko 15,5 šoljica. Međutim, ove procene uključuju tečnosti koje se unose iz hrane i pića. Kada to uzmemo u obzir, ženama je potrebno oko devet šoljica tečnosti dnevno, a muškarcima oko 13 da bi nadoknadili izgubljenu količinu vode“, rekla je dijetetičarka, a prenosi Index.

Autor: