AKTUELNO

Raj za ljubitelje pasa – tako otprilike u najkraćim crtama svetski mediji predstavljaju grad Hjuston u američkoj saveznoj državi Teksas.

Naime, studija koju je sprovela organizacija Protect My Paws otkrila je da Hjuston ima najveći broj pasa na broj ljudi na svetu, čak 52,1 psa na 100 ljudi, što znači da je skoro pa nemoguće prošetati ovim gradom, a da ne ugledate “najboljeg čovekovog prijatelja”.

Istraživači su sproveli opsežno istraživanje na temelju akademskih spisa i službenih državnih statistika o broju pasa u 54 svetska grada. Za kreiranje završnog izveštaja korišćene su dve merne jedinice: najviše pasa po kvadratnom kilometru i najviše pasa na 100 ljudi.

Na temelju rezultata, Amerika je prezentovana kao raj za četvoronožne prijatelje, jer su se brojni gradovi iz ovog dela sveta našli na vrhu liste.

S oko 1,2 miliona pasa, u proseku 52,1 pas na svakih 100 ljudi, Hjuston je na vrhu popisa. Bern u Švajcarskoj je na drugom mestu i ima 47,7 pasa na svakih 100 ljudi, a sledi ga Havana na Kubi s 40,6 pasa na 100 ljudi.

Američki gradovi popunili su listu top 10 mesta, pri čemu su San Dijego i San Francisko na 4. i 5. mestu, a slede ih Čikago, Denver i Filadelfija.

Kad je reč o gradovima s najvećom gustinom pasa po kvadratnom kilometru, Hjuston je zauzeo 9. mesto sa 773 psa po kvadratnom kilometru. Pariz se nalazi na vrhu ove liste, te je u odnosu na prošlo istraživanje utrostručio broj pasa pa ih sada ima 2.857 po kvadratnom kilometru. Buenos Aires i Bern zauzeli su drugo i treće mesto, dok se ostali američki gradovi, Čikago, Filadelfija i Njujork, nalaze na 5, 7. i 10. mestu