AKTUELNO

Danas svi živimo užurbano i stalno negde jurimo i kasnimo, te sve manje i manje vremena ostaje da se posvetimo sebi, a svom organizmu pružimo sve što mu je potrebno.

Kada ste poslednji put bili na sistematskom pregledu, koji bi trebalo da bude redovan? Da li i vi dosta puta ignorišete signale koje vam telo šalje i mislite kako će sve proći, uz samo malo sna, sveže ceđeni sok ili domaću supu?

Nažalost, veliki broj vas će se pronaći u ovom pitanju. Zato je krajnje vreme da počnemo da osluškujemo svoje telo i reagujemo na njegova upozorenja.

Jedan od načina na koje nas organizam alarmira da je potrebno da obratite više pažnje na svoje zdravlje, nalazi se na vašim rukama i nogama. U pitanju su nokti i oni zaista mogu biti sjajan pokazatelj opšteg stanja organizma.

Pažljivo pogledajte svoje nokte. Da li su jaki, glatki i zdravi? Zdravi nokti su ujednačene boje i konzistencije, kao i bez mrlja ili promene boje. Da li je to slučaj sa vašim noktima ili možda primećujete male izbočine, udubljenja ili područja neobične boje? Pravilnom negom samih noktiju ali, i tela – većina neprijatnih simptoma može biti izbegnuta.

Nokti: Šta je normalno, šta nije?

Nokti se sastoje od laminiranih slojeva proteina zvanog keratin. Oni rastu iz područja na samom dnu nokta, ispod zanoktice.

Ponekad se na noktima razvijaju bezopasne vertikalne izbočine koje se protežu od zanoktice do vrha nokta. Vertikalni grebeni postaju sve izraženiji sa godinama. Na noktima se takođe mogu pojaviti bele linije ili mrlje zbog povrede, ali one na kraju izrastu sa noktom.

Međutim, nisu sve promene noktiju bezazlene. Promene u boji noktiju, kao što je promena boje celog nokta ili tamna pruga ispod nokta, zatim uvijeni nokti, zadebljani i odvojeni od mesa, kao i slab rast – samo su neki od brojnih pokazatelja da morate dodatno obratiti pažnju na njihovu negu ali, i dovoljan unos hranljivih materija koji nokat štite i hrane.

Nekoliko pravila za zdrave nokte

Držite nokte suvim i čistim. To sprečava bakterije da rastu ispod vaših noktiju. Previše čest kontakt sa vodom može doprineti rascepu noktiju, pa zato nosite gumene rukavice obložene pamukom kada perete sudove, čistite kuću ili koristite jake hemikalije.

Praktikujte redovno dobru higijenu noktiju. Koristite oštre i čiste makaze, a kada skraćujete nokte - odrežite nokte pravo poprečno, a zatim zaokružite vrhove u nežnoj krivini.

Koristite hidratantnu kremu. Kada koristite losion za ruke, utrljajte losion u nokte i zanoktice.

Nanesite zaštitni sloj na nokat. Nanošenje učvršćivača za nokte može pomoći u jačanju noktiju.

Kako sprečiti oštećenje noktiju

Naravno, prvo na spisku stvari koje oštećuju nokat je grickanje samog nokta ali, i zanoktica. Čak i mala posekotina uz nokat može dozvoliti bakterijama ili gljivicama da uđu i izazovu infekciju.

Ukoliko koristite jake proizvode za negu noktiju, ograničite njihovu upotrebu. Za početak, ukoliko koristite sredstvo za uklanjanje laka za nokte, odlučite se za formulu bez acetona.

Ako se oslanjate na manikir ili pedikir za zdrave nokte, imajte na umu nekoliko stvari. Držite se salona koji imaju licencu i dozvolite rad sa vašim noktima samo proverenim profesionalcima. Nemojte sami uklanjati zanoktice – one deluju tako da zalepe kožu za nokatnu ploču, pa njihovo uklanjanje može dovesti do infekcije noktiju. Takođe, uverite se da vaš tehničar za nokte pravilno steriliše sve alate koji se koriste tokom procedure kako biste sprečili širenje infekcije.

Nažalost, lako je zanemariti svoje nokte — ali, ako preduzmete neke osnovne korake, nokti će biti zdravi i jaki a vi ćete sa ponosom pokazivati svoje negovane ruke!

Šta jesti za zdrave nokte?

• Meso i jaja

Pošto su nokti napravljeni od proteina keratina, ishrana koja uključuje puno proteina poput crvenog mesa može pomoći vašim noktima da se poprave, rastu i održe snagu. Jaja su takođe puna proteina i mogu učvrstiti nokte i ubrzati njihov rast.

• Nemesni izvori proteina, poput orašastih plodova

Ako izbegavate životinjske proteine, znajte da kinoa i orasi mogu biti odlična opcija za unos proteina u vašu ishranu. Za vegane, preporučuje se protein semena konoplje, koji je bogat proteinima i gvožđem, i odličan je izvor vlakana.

• Tamno, lisnato zelenilo

Kalcijum, gvožđe i antioksidansi u tamnom, lisnatom zelenilu, poput spanaća, brokolija, kelja i zelja, mogu poboljšati zdravlje noktiju. Ne zaboravite da je lisnato povrće najbolje konzumirati sirovo ili lagano kuvano.

• Narandžasto i žuto povrće

Šargarepa, bundeva i slatki krompir su prepuni vitamina A, koji može pomoći da vaši nokti budu sjajni i da izbegnete njihovo listanje. Takođe sadrže beta-karoten, prethodnik vitamina A koji pomaže u promovisanju zdrave kože.

• Zdrava ulja

Konzumiranje jedne i po kašike dobrog ulja po izboru svakog dana je i više nego preporučljivo. Bilo da izaberete maslinovo, bundevino ili ulje od komine grožđa, ono će početi da prodire i neguje vašu kožu i nokte iznutra prema spolja već nakon nekoliko nedelja.

• Voda

Hidratacija je takođe faktor koji doprinosi opštem zdravlju noktiju. Proverite svoje stanje uz pomoć ovog malog trika. Normalni, zdravi nokti će postati beli kada se pritisnu, a zatim će se „napuniti“ kada kapilari ispod povrate svoj prirodni protok krvi. Nokti kojima je potrebno više od sekunde da počnu da se ponovo pune - mogu ukazivati na dehidraciju. Lako rešenje? Piti više vode.

Nokti i suplementi

Preparati za negu kože, kose i noktiju su često veoma skupi a neretko ne preterano učinkoviti. To je zato što bi nega trebalo da dolazi iznutra. Kada su na površini vidljivi određeni problemi, to je uglavnom samo posledica nedostatka određeneih vitamina ili minerala.

Kako biti siguran da unosite dovoljno hranljivih materija?

Najsigurniji put su svakako prirodni suplementi.

Specijalna ponuda iz BiVits porodice nosi naziv Lepa od glave do pete. Ne slučajno. Naime, kombinacija tri člana bogate Bivits porodice, kreirana je ciljano za unutrašnju podršku lepom i zdravom izgledu.

Ukoliko puno radiš, što se odražava na tvoj imunitet i izgled, imaš osetljivu i problematičnu kožu, slabi su ti nokti i kosa, ne spavaš dovoljno i osećaš se umorno i iscrpljeno – ovaj BiVits trio je pravo rešenje za tebe!

BiVits ACTIVA® Beta Carotene

BiVits ACTIVA® Beta Carotene je formula koja obezbeđuje zaštitu od oksidativnog oštećenja i starenja. Beta-karoten štiti kožu od UV zračenja, doprinosi postizanju lepšeg tena i boljeg izgleda kože. Primena se posebno preporučuje kod kože osetljive na sunčeve zrake.

BiVits ACTIVA ® Kalcijum Magnezijum Cink

BiVits ACTIVA® Kalcijum Magnezijum Cink je formula koja obezbeđuje sinergistički efekat tri minerala u jednoj tableti. Doprinosi normalnoj funkciji mišića i kostiju i jačanju imuniteta. Povećava otpornost organizma i obavlja energiju.

BiVits ACTIVA® Vitamin C 1000 acerola

BiVits ACTIVA® Vitamin C 1000 acerola je formula koja sinergističkim delovanjem ekstrakta acerole i vitamina C obezbeđuje bolju zaštitu od oksidativnog stresa i starenja. Vitamin C je neophodan za produkciju kolagena i elastičnost kože, normalnu fukciju zuba, kostiju, hrskavice i krvnih sudova.

Autor: Pink.rs