AKTUELNO

Kako ove jeseni počinje sezona prehlade i gripa, Fox News Digital se obratio brojnim zdravstvenim radnicima i razgovarao sa njima u vezi sa savetima o prirodnim lekovima koje treba uzeti u obzir kada osoba oboli od bilo koje od ovih bolesti.

Evo njihovih preporuka, saveta i uvida.

Kao i uvek, mudro je da se konsultujete sa svojim lekarom ili zdravstvenim radnikom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa svojim zdravljem ili simptomima koje možda imate, jer je situacija kod svih drugačija.

Evo 10 ideja koje treba razmotriti:

1. Vitamin C

Stručnjaci su predložili da oni koji osećaju da im pada imunitet i da su na granici da se razbole mogu uzeti vitaminske dodatke, posebno vitamin C i vitamin D3.

Vitamin C se nalazi u citrusnom voću i takođe je dostupan u obliku suplemenata, rekao je za Fox News Digital dr Naval Parikh, šef medicine u Brovard Health North.

Bolesna osoba treba da uzima "najmanje 1.000 mg dnevno" vitamina C, rekao je.

Vitamin C sadrži antioksidante, koji „štite naše ćelije od štetnih supstanci koje se nazivaju slobodni radikali“, rekla je dr Sammer Kerli, potpredsednica kliničkih operacija i zdravstvenih planova u Rite Aid-u iz Severne Karoline.

Ipak, pazite na količine koje uzimate.

„Ozbiljne nuspojave od prevelike količine vitamina C su veoma retke, jer telo ne može da skladišti vitamin“, navodi se na veb stranici sistema zdravstvene mreže Mount Sinai u Njujorku. „Međutim, ne preporučuju se količine veće od 2.000 mg dnevno. Ovako visoke doze mogu dovesti do stomačnih tegoba i dijareje, a retko i kamena u bubregu.

Takođe, „velike doze suplementacije vitamina C se ne preporučuju tokom trudnoće“.

2. Vitamin D3

Kerli iz Severne Karoline je takođe preporučio vitamin D3. „Služi kao velika doza dnevne sunčeve svetlosti i poznato je da pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv virusa“, ​​rekla je ona.

Previše toga se takođe može pokazati štetnim.

„Glavna posledica toksičnosti vitamina D je nakupljanje kalcijuma u ​​krvi (hiperkalcemija), što može da izazove mučninu i povraćanje, slabost i često mokrenje“, navodi Klinika Mejo. „Toksičnost vitamina D može napredovati do bolova u kostima i problema sa bubrezima, kao što je formiranje kamena kalcijuma.

3. Cink

Esencijalni mineral, cink je još jedan prirodni lek koji se pokazao uspešnim u lečenju simptoma prehlade.

Cink je „važan za funkciju imunoloških ćelija, koje podržavaju odbranu tela od infekcije“, rekao je Kerli. "Dodavanje cinka može pomoći u održavanju zdravog imunološkog sistema."

Osoba može uzimati suplemente cinka.

„Uzmite suplemente cinka u prva tri dana od pojave simptoma“, rekao je Parikh.

Međutim, budite sigurni da pažljivo pratite uputstva.

Prekomerna upotreba sprejeva sa cinkom je „povezana sa trajnim gubitkom mirisa“, rekao je dr Bendžamin Džek, lekar hitne pomoći i osnivač kompanije Duration Health sa sedištem u Teksasu.

4. Med

„Utvrđeno je da je med efikasan u smanjenju kašlja i kod odraslih i kod dece“, rekao je Džek.

On je naglasio da je „važno zapamtiti da med ne treba davati bebama mlađim od godinu dana“ – jer može izazvati botulizam kod beba.

5. Zova

Lekovita biljka, godinama se koriste za lečenje simptoma prehlade i gripa, kao i za jačanje imunog sistema.

„Bogata antioksidansima, zova može da podrži imunološku funkciju i smanji simptome infekcija gornjih disajnih puteva“, rekao je Kerli.

6. Pileća supa

Studija Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski (UNMC) iz 1990-ih pokazala je da je pileća supa zapravo efikasan lek za prehladu.

Recenzirana studija je prvi put objavljena 1993. i ponovo 2000. godine.

Stephen Rennard, testirao je recept za pileću supu ženine bake u laboratoriji - i otkrio da „postoje sastojci u uobičajenim namirnicama koji mogu imati antiinflamatorno dejstvo“.

7. Slani sprejevi

„Slani sprejevi za nos su bezbedno i jednostavno rešenje“ za pomoć u rešavanju
zagušenje, rekao je Džek.

„Oni su efikasni i obično nemaju neželjene efekte povezane sa medicinskim sprejevima“, takođe je rekao doktor.

8. Topli tuš

„Topao tuš sa parom“ može učiniti čuda da ublaži zagušenje i učini prehladu ili grip mnogo manje nesrećnim, rekao je Parik.

9. Zdrava ishrana

„Najbolji način da ojačate svoj imuni sistem je da jedete dobro izbalansiranu ishranu bogatu hranljivim materijama“ pre nego što se razbolite, rekao je Kerli.

Ovo bi trebalo da uključuje „mnogu hranu sa vitaminom C, kao što su brokoli, pomorandže ili dinja“.

„Voće i povrće bogato antioksidansima, šargarepa, kao što su bobice, šargarepa i spanać, pomažu u održavanju imuniteta štiteći vaše telo od štetnih jedinjenja zvanih slobodni radikali“, rekla je ona.

„Pokušajte da izbegavate prerađenu hranu i višak šećera“ i „ostanite hidrirani sa puno vode i drugih napitaka bez šećera i kofeina“.

Čaj, takođe, može poslužiti kao antiinflamatorno rešenje, rekao je Parik.

10. Dobar san

Važnost dobrog sna i odmora kada ste bolesni ne može se potceniti, izjavilo je nekoliko lekara.

„Odraslima je potrebno najmanje sedam do osam sati kvalitetnog sna svake noći. Vreme za naše telo da regeneriše nove ćelije i stekne energiju potrebnu za borbu protiv infekcije. Nedostatak sna može smanjiti imunološku funkciju", rekla je Kerlei.

Oni koji imaju problema sa spavanjem mogu probati esencijalno ulje, kao što je ulje lavande, kako bi pomogli spavanju, rekla je ona.

Takođe, „fizički napor je loš za imuni sistem kada je bolestan“, rekao je Parik.

“Dobro se odmarajte i spavajte,” kaže ona, a prenosi New York Post.