AKTUELNO

Iako se često čuje da su stjuardese pre svega poznate po svojoj ljubaznosti i lepoti, malo ljudi shvata koliko je odgovornosti zapravo na njihovim ramenima.

Dok možda izgledaju nasmejano i opušteno dok pozdravljaju putnike pri ulasku u avion, one zapravo obavljaju veoma važan zadatak - prebrojavanje putnika. Korišćenjem opisane poze sa rukama iza leđa i osmehom na licu, stjuardese su zapravo fokusirane na tačno prebrojavanje putnika koristeći male brojalice u svojim šakama. Ovo je ključni korak kako bi se osiguralo da se broj putnika podudara sa dokumentacijom aviona.

Osim što omogućava precizno brojanje putnika, ova praksa takođe pomaže stjuardesama da procene teret aviona i da li je potrebno izvršiti redistribuciju tereta radi postizanja balansa, posebno u slučaju manjih aviona.

Razlog zbog kojeg se ovo prebrojavanje često ne otkriva putnicima je jednostavan - osoblje aviona ne želi da skreće pažnju na sebe ili ometa putnike. Ova praksa se obavlja diskretno kako bi se održala ravnoteža između odgovornosti i udobnosti putnika tokom leta.