AKTUELNO

Bez obzira na to da li pakujete sendviče za svoju decu, počinjete dan parčetom tosta ili pravite nešto posebno kao što su domaći krutoni, hleb bi mogao biti najsvestraniji sastojak koji možete da dobijete. Ali često, što je hleb svežiji, brže će postati bajat ili će se nahvatati buđ. Odnosno, ako ne znate kako da skladištite hleb na pravi način.

Vrsta hleba će odrediti najbolji način skladištenja. Na primer: Ako ste ispekli sveže kiselo testo i želeli biste da traje što je duže moguće, razmislite o tome da samo isečete ono što vam je potrebno, a zatim da ostatak vekne stavite u smeđu papirnu kesu. Kada je u pitanju izvlačenje maksimuma iz hleba, evo šta treba da imate na umu.

Kako čuvati domaći hleb

Ima toliko toga da se voli u svežem, domaćem hlebu, ali ako se ne skladišti kako treba, moglo bi da vas dočeka neprijatno iznenađenje u vidu bajtog, nejestivog hleab. Bilo da često pečete svež hleb ili ga kupujete u lokalnoj pekari, dobra je ideja uložiti u kutiju za hleb. Ne samo da će kutija za hleb pomoći u smanjenju oksidacije i pomoći vam da izvučete maksimum iz svog hleba, već postoji toliko mnogo slatkih opcija koje će izgledati divno na vašem kuhinjskom pultu.

Međutim, ako nemate kutiju za hleb, možete koristiti i voštane krpice ili čistu kuhinjsku krpu kao zaštitni omot. Dobro pravilo je da uvek izbegavate skladištenje svežeg hleba u plastici jer to može podstaći rast buđi i dovesti do toga da se hleb brzo pokvari.

Kako čuvati hleb od kiselog testa

Hleb od kiselog testa nije samo ukusan, već je i jedan od retkih hlebova koji ne sadrži nikakve konzervanse i neće brzo postati buđ zbog mlečne kiseline u njemu. Ali, pošto hleb od kiselog testa nema nikakve konzervanse, neće ostati svež duže od dan ili dva ako se ne skladišti kako treba. Trik da izvučete maksimum iz svog kiselog testa jeste da ga skladištite nerezanog u običnoj kesi od papira. Kada se čuva na ovaj način, trajaće do nedelju dana.

Kako čuvati upakovani hleb

Većina hlebova koji se kupuju u prodavnici sadrže konzervanse, što pomaže da se produži rok trajanja. Plastična kesa u koju se upakuje hleb obično je dovoljna da ostane svež oko nedelju dana ili duže. U zavisnosti od vrste hleba, možda ćete želeti da ga držite u frižideru; u suprotnom, najbolje je čuvati upakovani hleb u tamnom, suvom prostoru, na primer u ostavi ili fioci.

Možete li zamrznuti hleb?

Zamrzavanje hleba je jedan od najboljih trikova jer može da produži rok trajanja vaše vekne do tri meseca i obezbediće vam da uvek imate svež hleb pri ruci. Da biste ga zamrznuli, sve što treba da uradite jeste da umotate hleb u plastičnu foliju, a zatim ga stavite u plastičnu vreću za skladištenje pogodnu za zamrzavanje.

Ako čuvate neisečenu veknu, moraćete da dozvolite da se odmrzne na stolu nekoliko sati. Za još bolji efekat, zagrejte rernu na 170 stepeni i ubacite u rernu da se otopi.

Ukoliko odmrzavate isečeni hleb, trebalo bi da prođe samo sat ili dva na pultu da omekša. Da biste oživeli prethodno zamrznutu krišku hleba, stavite je u toster na oko minut kada se zagreje na sobnu temperaturu a možete ubaciti nekoliko kriđi u rernu da se zagreju samo ih prethodno ovlaš poprskajte vodom.