AKTUELNO

O tomw Šta je to embrioredukcija, ko mora da se podvrgne toj intervenciji, i iz kojih razloga, za NOVO JUTRO Televizije Pink govorio je doktor Vanja Milošević, ginekolog.

- Embrioredukcija se najčešće radi kod vantelesne oplodnje, kada imamo slučaj nakon embriotransfera da se sve oplođene jajne ćelije prime. Zbog razloga da ojačamo potencijal jednog embriona često dođemo u jednu veoma nezahvalnu ulogu, a to je da uradimo tu embrioredukciju - rekao je za Vanja Milošević, ginekolog.

Kako kaže, kod ovih slučajeva se dešava da kada se majkama predoči takva situacija, nastaje šok, jer sama intervencija može da ugrozi i opstanak i preostalih embriona.

- Intervencija se najčešće radi u ranim trudnoćama, negde između četvrte i šeste nedelje, kada se radi o vrlo malim gestacijama. Na neki način sve žene koje su do sada imale blizanačku trudnoću treba da urade prenatalne testove. Nama još uvek nije jasno iz kog razloga dolazi do toga da jedan embrion zadrži genetski potencijal, a da drugi ga drugi promeni - rekao je dr Milošević.

Po njegovim rečima, pre nego što se razvije trudoća ginekolozi se trude da urade sve testove koji bi poklazali na eventualne abnormalnosti. - Za razliku od invazivne prenatalne dijagnostike, postoji veliki broj prenatalnih testova koji se rade iz krvi majke, ali su oni nažalost jako skupi, međutim i neinvazivni. Oni se nažalost još ne rade u našim laboratorijama - rekao je Milošević.

Foto: Printscreen

Kako kaže, ova intervencija se radi kada imamo genetski potencijal koji je nespojiv sa životom, ali najčešće imamo situaciju kod vantelesne oplodnje, kada imamo četiri ili pet embriona koji se prime, imamo dilemu i rizičnu trudnoću, i da bi jednom plodu dali šansu pribegavamo embrioredukciji.

- Kada bude u zakonu da ne mogu da se vrate više od dva oplođena embriona, više verovatno neće biti potrebe da se radi ta embrioredukcija. Rizici su da možete da izgubite trudnoću, ugroženi mogu da budu i preostali embrioni - naglasio je doktor Milošević.

'