AKTUELNO

Neprijatni simptomi trudnoće povezani su sa zdravijim bebama.

Nova studija otkrila je da su mučnina i povraćanje kod žena u trudnoći zapravo dobra stvar - žene koje su se mučile sa ovim imale su manje pobačaja i rađale su veće i zdravije bebe nego one koje nisu imale ovih problema. Jutarnja mučnina povezana je i sa manje defekata na rođenju i sa boljim razvojem deteta, tvrde istraživači.

Oko 85 odsto žena ima jutarnju mučninu u trudnoći, kažu istraživači. Veruje se da simptome jutarnje mučnine pokreće brz rast nivoa gonadotropina, hormona koji se luči u placenti. U isto vreme, relativno visok nivo ovog hormona, a i verovatno drugih hormona koji nisu identifikovani, može doprineti boljem razvoju još nerođene bebe, tvrde istraživači.

Još neke manje studije pričale su o pozitivnim stranama jutarnje mučnine. Dečja bolnica u Torontu prikupila je podatke 10 različitih studija na ovu temu sprovedenih u periodu od 1992. do 2012.

U tim studijama učestvovalo je oko 850.000 trudnica. One su se bavile vezom između mučnine i povraćanja i broja pobačaja, prevremenih porođaja, beba rođenih sa malom težinom i abnormalnostima.

Rizik od pobačaja veći je za tri puta kod žena koje nemaju jutarnju mučninu. Žene starije od 35 godina, koje su i inače pod velikim rizikom od pobačaja, manje su u opasnosti ako imaju jutarnju mučninu.

Žene koje su imale jutarnju mučninu imale su i manje prevremenih porođaja, tvrde neke od ovih studija. Rizik od rođenja deteta s defektom takođe je manji za 30 do 80 odsto. Pored toga, deca čije su majke imale jutarnju mučninu imala su bolje rezultate na testovima inteligencije i ponašanja.

Uzimanje lekova za ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja ne utiče na nivo hormona i ne škodi pozitivnim efektima koji se povezuju sa jutarnjom mučninom, tvrdi Gideon Koren iz Dečje bolnice i vodeći autor ovog izveštaja.

#Beba

#trudnica

'