AKTUELNO

Iako većina frižidera poseduje u vratima deo namenjen za čuvanje jaja, stručnjaci otkrivaju da ne bi trebalo tu da ih odlažemo. Evo i zašto.

Kako bi jaja bila sveža i ispravna za jelo, domaćice su od davnina odlagale u poseban deo u vratima frižidera. Ipak, to može biti velika greška, piše britanski Dejli mejl.

Naime, vrata se smatra najtoplijim delom frižidera, zbog čega postoji mogućnost da se jaja brže pokvare, u odnosu na primer da ih stavite u unutrašnjost.

Osim toga, eksperti iz oblasti zdravlja tvrde da su vrata frižidera podložna stalnim promenama temperature, upravo zbog čestog otvaranja i zatvaranja.

Sličnog mišljenja je i doktor Stjuart Farimond koji smatra da bi za neka jela bila bolje jaja da držimo na sobnoj temperaturu.

- Drhtanje koje nastaje udarcem vratima destablizuje belanca, zbog čega se mogu uništiti neka jela. Dok za kuvana jaja možete da koristite jaja iz frižidera, za pržena bi trebalo da budu sobne temperature - objasnio je.

Ipak, njegova preporuka se kosi sa uslovim u pogledu zdravstvene ispravnosti koje jaja moraju da poseduju, te obavezno za vreme ovih toplih dana jaja moramo da držimo u frižideru. Jedino možemo napraviti kompromis te ih čuvati u posudi na polici, a ne na vratima.

#Jaja

#frižider

'