Portofino je oduvek bio sinonim za glamur i sofisticiranost, a među slavnim gostima ovog pitoresknog gradića izdvajala se i filmska ikona Elizabet Tejlor.
Dok je bila poznata po svom raskošnom stilu i ljubavi prema draguljima, njena kulinarska strast bila je mnogo jednostavnija: tanjir savršeno spremljene paste.
Upravo u njenu čast, kuvari hotela Splendido u Portofinu osmislili su recept koji spaja eleganciju i jednostavnost – špageti sa tri vrste paradajza.
Sastojci (za 4 osobe)
250 g svežih datterini paradajza, prepolovljenih po dužini
3–4 grančice svežeg timijana, sitno iseckanog
½ kašičice smeđeg šećera
¼ kašičice rendane kore limuna
½ kašičice morske soli
400 g konzerviranih oguljenih San Marzano paradajza (sačuvati sok)
500 g suvih špageta
200 g svežih čeri paradajza
50 ml ligurejskog maslinovog ulja
2 čena belog luka, zgnječena i sitno iseckana
Nekoliko listova svežeg bosiljka, natrganih rukom
Prstohvat suvog origana
Priprema:
Rernu zagrejati na 80 °C. Paradajze poređati na pleh presečenom stranom nagore, posuti timijanom, šećerom, limunovom korom i morskom soli. Peći oko 3 sata, dok ne omekšaju i karamelizuju se.
Priprema San Marzano paradajza
Ocediti ih (sok sačuvati) i iseći na tanke trakice.
Kuvanje špageta
U posoljenoj vodi skuvati špagete do stanja al dente prema uputstvu sa pakovanja.
Čeri paradajz na tiganju
Dok se špageti kuvaju, na maslinovom ulju propržiti beli luk i čeri paradajz, dok ne omekšaju.
Kuvanje sosa
Dodati isečene San Marzano paradajze i njihov sok u tiganj. Krčkati 5 minuta na srednje jakoj vatri, da se sos malo zgusne. Po potrebi začiniti solju, biberom ili dodatnim prstohvatom šećera.
Spajanje paste i sosa
Dodati špagete u sos, zajedno sa malo vode u kojoj su se kuvali. Dobro promešati da se svaka nit obavije sosom.
Na kraju umešati pečene daterini paradajze, bosiljak i origano. Lagano promešati i servirati na tanjiru u bogatim porcijama.
Autor: S.M.