AKTUELNO

Kompir je jedna od najčešće korišćenih namirnica na svetu i gotovo da nema kuće u Srbiji u kojoj se ne nađe u frižideru. Od pirea, paprikaša i musake do pečenog krompira i salate – koristi se svakodnevno, jer je jednostavan za pripremu i pristupačan.

Ipak, mnoge domaćice imaju isti problem – krompir koji se tokom kuvanja raspadne i izgubi oblik. Umesto urednih komada, dobiju se delovi koji se raspadnu i pretvore u neprivlačnu masu, posebno kada treba da posluži kao prilog ili salata. Srećom, postoji jednostavan, ali veoma efikasan trik koji rešava ovaj problem zauvek – i to uz sastojak koji već imate u kuhinji.

Sirće – tajna savršeno kuvanog krompira

Jedan od najpoznatijih i najefikasnijih trikova za sprečavanje raspadanja krompira prilikom kuvanja jeste dodavanje male količine sirćeta u vodu. Iskusne domaćice i profesionalni kuvari savetuju da se krompir kuva u proključaloj vodi uz dodatak prstohvata soli, a zatim da se na svakih 10–15 minuta doda po nekoliko kapi sirćeta.

Sirće ne menja ukus krompira, ali mu daje bolju strukturu i čvrstinu. Na ovaj način, krompir zadržava svoj oblik, ne raspada se, i idealan je za jela poput krompir salate, ćufti, pirea ili dinstanog povrća, gde je bitno da komadi ostanu čvrsti i estetski privlačni.

Naučno objašnjenje – kako sirće deluje?

Kiselina iz sirćeta ima sposobnost da deluje na ćelijske zidove krompira. Tokom kuvanja, toplota omekšava skrobne strukture, ali kiselost sirćeta usporava taj proces i pomaže da krompir zadrži svoju formu. Ukratko – sirće stabilizuje pektin, prirodnu materiju u krompiru koja ga „drži na okupu“.

Zahvaljujući tome, krompir se ne raspada ni nakon dužeg kuvanja. Posebno je korisno primeniti ovaj trik ako kuvate mladi krompir, koji je prirodno mekši, ili ako planirate da ga kasnije koristite u salati ili hladnim jelima.

Pažljivo sa količinom sirćeta

Iako sirće ima brojne prednosti, s njim treba biti umeren. Dovoljno je dodati pola kašičice do kašiku sirćeta na litar vode. Previše sirćeta može promeniti ukus, naročito ako se krompir kasnije koristi u jelima sa blagim aromama. Najbolje je koristiti belo alkoholno sirće ili jabukovo sirće, koje imaju neutralniji miris i ne remete ukus hrane.

Ako želite dodatni efekat, možete krompir na kraju kuvanja ostaviti u vodi još par minuta da se „učvrsti“. Tako će zadržati lepu teksturu i tokom hlađenja – što je idealno za jela koja se služe kasnije.

Autor: Jovana Nerić