AKTUELNO

Brazilski naučnici dokazali su da đumbir ublažava akutne napade migrene i ubrzava oporavak posle napada.

Nutricionisti brazilskog Univerziteta Minas Žerais sproveli su kliničku studiju primene đumbira kao dopunske terapije, pri čemu ni pacijenti, ni lekari nisu znali da li korišćena dopunska terapija sadrži đumbir, ili placebo. Istraživanje je sprovedeno na odeljenju za hitan prijem, u bolnici u kojoj se leči akutni napad migrene.

Ekstrakt đumbira ubacivan je u rastvor analgetika koji su pacijenti dobijali intravenozno, ali samo jednoj grupi, dok je druga grupa dobijala placebo. Pacijenti su ispunili upitnik o bolovima pola sata posle terapije, a zatim i sat i po nakon terapije. Osim toga, mereni su jačina bolova, sposobnost pacijenata da funkcionišu, simptomi migrene i koliko su zadovoljni lečenjem.

Rezultat: pacijenti koji su dobijali ekstrakt đumbira izjasnili su se mnogo pozitivnije o lečenju nego oni koji su dobijali placebo. Bolovi su bili manje izraženi i bili su sposobniji za komunikaciju nego grupa koja je dobijala samo analgetik i placebo.

Prema tome, đumbir može bitno da doprinese lečenju akutne migrene: tako što dodatno ublažava bol i doprinosi oporavku od napada.

Đumbir blagotvorno deluje na još jedan tipičan simptom migrene: ublažava mučninu i umiruje želudac, koji znatno otežava terapiju kod pacijenata koji imaju napad migrene.

#Glavobolja

'