AKTUELNO

Saznajte glavne uzroke nadutosti i uspešno ih se rešite.

Da li često imate problem sa gasovima i nadutošću? Ovu neugodnost izaziva akumulacija vazduha u stomaku ili crevima. Iako je pojava nadutosti i gasova sama po sebi neprijatna, može biti i indikativna za otkrivanje nekog drugog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Procenjuje se da u proseku muškarci i žene ispuštaju svakodnevno gas najmanje deset puta dnevno.

Postavlja se pitanje šta sve može izazvati nadutost? Ovo su odgovori.

Ishrana

Važan uzročnik gasova i nadutosti je potrošnja kompleksnih šećera koji se ne transformišu u apsorbujuće šećere. Kada prolaze kroz creva, bakterije ih “razbijaju”, koriste ih kao svoju pogonsku hranu i usled tog procesa nastaju gasovi. Bezalkoholna pića i pivo su još jedan glavni izvor nadutosti. Ova pića sadrže dosta gasnih mehurića koji se formiraju dok se piju i gutaju. Ovi mehurići se mogu eliminisati putem podrigivanja ili ispuštanja gasova. Eliminisanjem ili smanjenjem potrošnje bezalkoholnih pića i piva, moguće je i smanjiti nadutost. Hrana bez šećera često sadrži sorbitol ili fruktozu, dva zamenska šećera koji se teže apsorbuju, a kada se ne absorbuju, stvaraju nadutost i gasove u crevima.

Foto: Promo

Gutanje vazduha

Moguće je progutati vazduh dok jedete. Ovo se dešava naročito kada patite od prehlade i zapušenog nosa, jer tada dišete na usta i gutate vazduh sa svakim udahom. Izloženi ste riziku nadimanja i ako često gutate pljuvačku i vazduh.

Nedostatak laktaze

Ako imate nedostatak enzima laktaze, ne možete adekvatno da svarite laktozu sadržanu u mlečnim proizvodima. Laktoza se onda fermentira u crevnim bakterijama, što dovodi do gasova i nadimanja. Na nedostatak laktaze se sumnja kada nadraženost stomaka prati dijareja, grčevi ili bol u stomaku, nekoliko sati nakon konzumiranja mlečnih proizvoda. Ako imate nedostatak laktaze, morate izbegavati mlečne proizvode.

Jednostavne navike kojima možete sprečiti nadimanje su:

• Izbegavajte gazirana pića.

• Izbegavajte da pričate dok jedete.

• Izbegavajte žvakaće gume.

• Izbegavajte hranu bogatu složenim šećerima.

• Izbegavajte piti dok jedete.

• Izbegavajte ili smanjite potrošnju zamenskih šećera (sorbitol ili fruktoza).

• Redovno vežbajte.

Flobian® predstavlja prirodno rešenje protiv nadutosti i gasova, i sadrži 20 milijardi dobrih bakterija Lactobacillus plantarum 299v, koje ispoljavaju svoje korisne efekte vezujući se za površinu creva.

U borbi protiv nadutosti i gasova u stomaku, Flobian® deluje direktno na uzrok problema jer posebnim patentiranim mehanizmom sprečava vezivanje štetnih bakterija, kao i apsorpciju njihovih toksina preko ćelija crevnog epitela, i na taj način smanjuje nastajanje gasova u stomaku.

#Bol

#Lek

#Stomak

#lekovi

'