AKTUELNO

Čim primetite ove simptome hitno idite kod lekara jer ova bolest lako može da uzrokuje opasne probleme.

Krv u stolici može da ukazuje na benigna oboljenja ili potrebu da regulišete način ishrane, ali ovo može da bude i znak da vam prete opake bolesti.

Genetika, način ishrane, stanje organizma i imunitet utiču na zdravlje sistema organa za varenje. Stručnjaci apeluju da ukoliko primetite krv u stolici ili promenu boje (previše tamna stolica), treba što pre da potražite lekarsku pomoć i uradite određene analize.

Istraživanja pokazuju da krv u stolici može da ukazuje na Kronovu bolest (zapaljensko oboljenje digestivnog trakta), bolne polipe na crevima, angiodisplaziju (proširenje krvnih sudova sluzokože debelog creva) ili analnu fistulu.

Takođe, ovaj simptom se ispoljava i kod oboljenja kao što su hemoroidi, gastroenteritis (upala želuca i tankog creva), ulcerozni kolitis (upalna bolest koja zahvata debelo crevo i rektum), karcinom creva, analna fisura (čir ili rana na analnom kanalu) i čir na dvanaestopalačnom crevu. Ove bolesti lako mogu da uzrokuju opasne komplikacije ako ne reagujete na vreme, zato čim primetite krv u stolici, hitno idite kod lekara.

#Bolest

#Krv

#Lekar

'