AKTUELNO

Obratite pažnju na ovo.

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tokom daljeg vremenskog razdoblja može dovesti vaše telo u stanje pregrevanja. To znači da vaše telo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu na onu optimalnu.

Kada temperatura tela raste, povećava se i ubrzava protok krvi, više se znojimo i brže dišemo te se tako rashlađujemo. Međutim, taj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Zbog regulacije telesne temperature znojenjem iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tečnosti, dolazi do dehidracije, koja pak često dovodi do nesvestice tokom ekstremno toplih dana.

Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrevanja tela, ali vrućina može "udariti" u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utiču na osetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrevanja tela verovatno prvo osetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju odmah popijte dve-tri čaše vode kako biste nadoknadili gubitak tečnosti i osvežili se.

Foto: Beta

Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uslovima prestane. To znači da je telo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije telesne temperature. Tada je takođe potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam, a ako ste u mogućnosti – skinite sa sebe odeću i legnite kako bi vaše telo "prodisalo".

Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod dece, osip izazvan vrućinom nije retkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlezde znojnice blokiraju, pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene tačkice popraćene osećajem peckanja i bockanja. Tokom ekstremnih vrućina birajte odeću od prozračnih laganih materijala jer to pomaže u sprečavanju pojave osipa.

#Sunce

#Telo

'