AKTUELNO

Jahte, koje unajmljuju bogati i slavni, a koje plove Karibima, Dalmacijom i Mediteranom, zapošljavaju ekipe predanih mladih devojaka koje služe kao domaćice, čistačice, koktel majstori, šefovi rasvete, zabavljačice, joga instruktorke i majstori. Same za sebe često kažu kako su "glorifikovane" domaćice, ali posao je, iako je vrhunski plaćen, izrazito težak i naporan, piše hrvatski portal Express.hr.

Početna plata je 7.000 evra, a običaj je i da 10 odsto cene jahte ostaje kao "napojnica" ekipi, pa svaki član ekipe svaka tri meseca dobije barem još 2.000 dolara.

Dobra linija i negovan izgled su uslov, a osobe koje imaju problema s kilažom teško će dobiti taj posao.

Kriterijumi u vezi s izgledom su oštri i često politički nekorektni, jer neki poslodavci ne žele osobe koje nisu belci, neki ne podržavaju tetovaže čak i ako su na jedva vidljivom mestu, neki vas neće uzeti ako na intervju dođete sa komadom nakita.

Jedna od devojaka, koja već sedam godina radi na jednoj superluksuznoj jahti, kaže da se za to vreme susrela sa različitim gostima, ali i njihovim "suludim prohtevima".

Kao primer ona navodi jednog gosta koji se kupao u pola kade vruće vode u koju je dodavao pola boce Fidži vode i pola šoljice ulja za bebe, nakon čega je bilo, kako kaže, užasno teško očistiti kadu.

Čelzi Nilsen radi kao domaćica na jednoj jahti, ali i kao instruktorka joge.

- Gosti su neverovatno naučeni na luksuz. Naučeni su da se neko o njima brine svaki dan, po ceo dan. Imaju velika očekivanja ali su često i vrlo zahvalni i dragi - kaže Nilsen i dodaje da se vrlo jasno razaznaje kada neko dolazi iz bogate porodice, a kada je neko "novopečeni" bogataš.

- Novopečeni nemaju taj šarm i lakoću postojanja, i često su mnogo bahatiji. Ali to ne mora nužno da bude pravilo - kaže Nilsen koja je svojevremeno radila i na nagrađivanoj jahti "Kismet" vlasnika milijardera Šahida Kana, vlasnika klubova Džeksonvil Jaguars i Fulam FC.

Nilsen kaže da većina domaćica potpisuje ugovor o tajnosti što je u redu i "znak poverenja i poštovanja".

Prema njenim rečima, radi se 13 sati dnevno, iako domaćice moraju da budu spremne da reaguju svake sekunde u toku dana.

- Malo smo kao hirurzi - šali se Nilsen, koja u teoriji ima dvosatnu pauzu tokom dana i devet sati tokom noći.

Njen posao uključuje sve od održavanja plovila, serviranja doručka, ručka i večere i zabavljanja gostiju i časova joge.

Ona kaže i da domaćice ni minut ne provedu na toplom karipskom ili mediteranskom, suncu jer im se dan sastoji od "čišćenja, čišćenja i čišćenja u potpalublju".

- Ulazimo u kabine i kupatila gde moramo svaki komad kozmetike gosta da očistimo da izgleda kao da je nov, bio to puder, boca sredstva za čišćenje lica, ili nešto treće. To radimo blazinicama, štapićima za uši i čačkalicama - kaže jedna od domaćica i dodaje da uvek sa sobom nose maramice sa kojima brišu apsolutno svako mesto koje neko dotakne, kako se ne bi videli otisci, a kako su očistili ogledala proveravaju tako da upale svetla na svojim telefonima i traže otiske na ogledalu.

- Ako gost uđe u kabinu i sedne na svoj krevet čim izađe iz sobe mi smo tamo da opet poravnamo krevet, a iste sekunde nakon što izađu iz kupatila mi smo tamo i čistimo -kažu domaćice. Istovremeno, one moraju da znaju da prave koktele, biraju vina za ribu i kavijar, serviraju hranu i razgovaraju sa gostima o jahti i drugim stvarima.

#Jahta

#Posao

'