AKTUELNO

Iako mislite da je čuvarkuća biljka koja je neuništiva i koju vaš nemar neće ubiti – stvari su su malo drugačije.

One možda jesu otpornije od drugih biljaka, ali morate da vodite računa o tome kako se brinete o njima. Ovih 6 stvari morate da znate ako hoćete da vam ova biljka duže traje.

Birajte terakotu

Kada kupujete ovu biljku ona obično dolazi u plastičnoj saksiji koja nije dobra za nju. Ukoliko joj je još ta saksija mala, ona će ubrzo početi da umire. Saksija od terakote je idealna jer dozvoljava korenu da se brzo osuši i daje mu dosta kiseonika.

Odaberite pravo zemljište

Ukoliko presaujete vašu biljku, potrudite se da ona ima dovoljno zemlje za njen koren Neophodno je da zemljište u kome ćete posaditi biljku malo pomešate s peskom. Ovakvo zemljište je odlično za drenažu i odvođenje viška vode koja moe da šteti biljci.

Zalivajte je svaki put kada je zemljište suvo

Najbolje je da zalivate vašu čuvarkuću do onog momenta kada voda počne da curi u podmetač. Tada ćete znati da je dosta. Zalijte na isti način biljku kada je zemljište suvo, ali nemojte preterivati.

Foto: Pixabay.com

Nabavite kanticu za zalivanje

Neke biljke vole da ih prskate vodom uz pomo spreja, ali čuvarkua nije jedna od njih. Njima je potrebna voda oko njihovog korena, pa izbegavajte da je posipate preko lišća.

Neka ima dovoljno sunca

Većina ovih biljaka dolazi iz pustinje pa su navile da imaju dosta sunca. Odlično je jako sunce, ali pogodovaće im i ono umereno. Samo ih nemojte nikako držati u mraku.

Pazite na znakove da nešto nije u redu

Ako primetite opalo lišće na dnu nemojte da paničite, ali ukoliko listovi opadaju svaki put kada dodirete biljku to je već problem. Žuti, mekani i truli listovi su znak da je vaša biljka na umoru. Proverite da li ima dovoljno sunca ili je možda samo previše zalivate.

#Biljke

#Dom

#Čuvarkuća

'