AKTUELNO

Ove pojave ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako često menjate raspoloženja, jedete previše slatkiša i plačete na svaku sitnicu dok ste u PMS-u, to je sve dobro i očekivano. Međutim, ako primetite pojave tokom menstrualnog ciklusa koje do sada niste imale, poput neredovne menstruacije, jakih i bolnih odliva, ne smete to zanemariti.

U nastavku donosimo nekoliko pojava koje nikako ne smete zanemariti.

Menstruacije su vam neredovne

Ukoliko mesec ili dva niste dobile menstruaciju, a sigurne ste da niste u drugom stanju, to znači da imate hormonski disbalans, problem sa štitnom žlezdom, stresom ili preteranim vežbanjem.

- Ukoliko nema redovne menstruacije, oko sluznice materice se može nakupiti previše materije, zbog čega dolazi do rasta abnormalnih ćelija, a to potencijalno može biti kancerogeno - tvrdi Šeron Mas, klinički asistent ginekologije na Medicinskom fakultetu u Nju Džerziju.

Kako to ne bi preraslo u nešto ozbiljno i smrtonosno, hitno se obratite svom ginekologu.

Naglo pojačanje menstrualnih bolova i grčeva

Ukoliko vam se događa da patite od toliko jakih menstrualnih bolova, to znači da patite od endometrioze, poremećaja kod kojeg ćelije, koje inače rastu unutar materice, sada rastu van nje.

Krvarite između menstrualnog ciklusa

Iako ovakvo krvarenje može biti sasvim normalna pojava, pogotovo ako uzimate kontracepcijske pilule, ipak je pametnije, ukoliko do ovoga dođe, potražiti savet svog ginekologa. Ovakva pojava može da znači da imate cistu ili određenu izraslinu na materici koja kasnije najčešće izaziva infekcije, a nekad i kancer.

Obilno krvarenje i ciklus koji traje više od 10 dana

Može biti reč o fibrozi, izraslinama ili adenomiozi, tokom kojih tkivo sluznice maternice urasta u maternice, a to može uzrokovati anemiju.

I. P.

#Doktor

#Zdravlje

#Žena

'