AKTUELNO

Posetite lekara pre nego što bude kasno.

Naše telo je savršena mašina. Nismo ni svesni koliko hiljada procesa se istovremeno odvija u njemu i šta sve ono radi. Međutim, ako nešto pođe po zlu, mogu da se jave problemi i tegobe na neočekivanim mestima. Donosimo vam sedam iznenađujućih znakova koji upućuju na skrivene zdravstvene probleme.

Kvržice ispod kože

Čvrste kvržice ili nodule ispod kože mogu da budu prvi znak razvoja reumatoidnog artritisa, pokazalo je istraživanje. Ove kvržice čine tkivo koje može da poraste do veličine oraha i obično se pojavljuje blizu zglobova, posebno u rukama i laktovima.

Bela udubljenja na noktima

Ako su lepotu vaših noktiju narušile sićušna bela udubljenja, koja podsećaju na sastruganu površinu leda, one bi mogle da budu znak psorijaze – hronične kožne bolesti. Ovakvi simptomi na noktima se javljaju kod 80 i 90 odsto pacijenata sa psorijazom, tvrde naučnici. Štaviše, mnogima će se prvo pojaviti ovi simptomi na noktima, a tek onda problemi sa kožom.

Štucavica koja ne prestaje

Ako ne možete da prestanete da štucate 48 sati ili duže, moguće je da je reč o raku pluća ili jednjaka, utvrdili su naučnici, no takođe bi to mogao biti i znak moždanog udara. Centralni nervni sistem odgovoran je za štucanje, a određene vrste raka ili problemi s mozgom mogu da utiču na taj sistem.

Hladno vam je?

Ako ste neprestano zimogroživi i često se naježite, nezavisno od toga koje je godišnje doba, proverite rad svoje štitne žlezde. Čest osećaj hladnoće može da bude znak smanjenog rada ove žlezde, tvrde istraživači.

Šare na jeziku

Ako su se na vašem jeziku pojavile bele mrlje koje liče oblicima zemlji sa geografske karte, moguće je posredi celijakija – autoimuni poremećaj zbog kojeg telo samo sebe napada ako konzumirate gluten. Ako takođe imate proliv, povraćate, umorni ste ili naglo gubite na težini, nemojte zanemariti ove simptome, upozoravaju italijanski stručnjaci.

Č.N.

#Bolest

#Jezik

#Lekar

#Nokti

#Simptomi

'