AKTUELNO

Ukoliko ste nedavno započeli dijetu, postoje određene, vrlo bitne stvari koje bi trebalo da znate, kako bi vaš gubitak kilograma bio što uspešniji i bez gladovanja.

Iako niko ne uživa u dijeti, ponekad bi zbog zdravlja trebalo preduzeti određene restriktivnije promene u načinu ishrane, tako da gubljenje kilograma ne mora da bude ni bolan, a ni mukotrpan proces.

Razmišljate li o dijeti, bez obzira na vaše godine ili veličinu, stvari koje vam otkrivamo u nastavku svakako bi trebalo da uzmete u obzir.

Budite sigurni da vam je dijeta zaista potrebna

Prva i najvažnija stvar koji morate da znate, jeste ta da li vam je dijeta uopšte potrebna. Proverite svoju visinu i težinu, pa izračunajte svoj BMI (indeks telesene mase) koji će vam reći da li imate normalnu ili pak prekomernu težinu. Isto tako, pre neo što započnete s bilo kakvim dijetama, dobro bi bilo da se posavteujete s lekarom i nutricionistom. Na dijetu nikad ne bi trebalo da idete zbog izgleda, već isključivo radi zdravlja. Ukoliko imate nekoliko kilograma viška, čak i male promene u svakodnevnim navikama biće dovoljne da postignete zdravu telesnu težinu.

Mršavo ne znači zdravo

Danas je slika o izgledu i zdravoj telesnoj težini prilično iskrivljena, a mnogi zbog opsednutosti nedostižnim idealima boluju od raznih prehrambenih poremećaja kao što su anoreksija i bulimija. Na prvom mestu, uvek bi trebalo da vam bude sopstveno zdravlje, koje bi zapravo trebalo da bude i jedini razlog zbog kojeg želite da smršate. Smisao života ne krije se u manjoj konfekcijskoj veličini, imajte to na umu kao i to da vas manje kilograma neće usrećiti.

Vodite brigu o sopstvenoj težini

Kad krenete na dijetu, vrlo je važno da vodite računa o samom procesu mršavljenja. To znači da se redovno merite i pratitr napredak prilikom gubitka kilograma. Takođe, koliko god želeli da smršate, važno je da na dnevnom nivou unosite propisanu količinu kalorija (1500 za žene). U protivnom, od dijete možete imati više štete nego koristi. Restriktivne dijete koje podstiču gladovanje i obećavaju brze rezultate trebalo bi da izbegavate u širokom luku.

Foto: Pixabay.com

Jedite redovno

Prilikom držanja dijete, važno je da sami sebi osigurate redovne i zdrave obroke. Na taj način će vaš metabolizam biti stalno zaposlen, pa neće dolaziti do nepotrebnog skladištenja kalorija i njihovog pretvaranja u masne naslage.

Klonite se dijetalnih namirnica

Ukoliko odlučite da krenete na dijetu, u svoju prehranu moraćete da uvedete namirnice koje će vam omogućiti da tokom dana unesete dovoljno kalorija i sve bitne nutrijete. Klonite se slatkiša i nezdrave hrane, kao i svih onih namirnica na kojima je naznačeno da su "dijetalne", jer je reč o procesuiranoj hrani koja nimalo nije dobra za zdravlje. Umesto toga, birajte cele žitarice, puno voća i povrća, kao i zdrave masnoće.

Izbegavajte pilule za mršavljenje

Bez obzira na to koliko kilograma imate, recite "ne" pilulama za mršavljenje koje mogu biti izuzetno štetne za zdravlje. Umesto pilula, odaberite fizičku aktivnost koja će vam mnogo pre doneti rezultate i poboljšanje za vaše zdravlje. I 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno može biti od velike pomoći, a vi odaberite onu u kojoj ćete uživati.

Odmarajte se dovoljno

Tokom dijete, vaše telo će pokušavati da skladišti masti za energiju. Da biste to sprečili, morate da unosite dovoljno kalorija, ali i da se odmarate. Kvalitetan san trebalo bi da vam bude prioritet kod gubitka kilograma, jer to omogućava metabolizmu da normalno obavlja sve svoje funkcije.

#Dijeta

'