AKTUELNO

Ovaj dan prethodi danu zaljubljenih.

U starom Rimu 13, 14, 15 februar je bio poznati paganski praznik plodnosti "Luperkalija", a ovaj praznik se smatra pretečom današnjeg Dana zaljubljenih. Dan zaljubljenih potiče još iz antičkog doba, a postoje i poznate su mnoge legende o svetom Valentinu.

Mali broj ljudi je upoznat da postoji Dan ljubavnika ili švalera, a to je, verovali ili ne, 13. februar.

Proslava u čast Svetog Valentina nije uvek podrazumevala razne verzije iskazivanja ljubavi, bombonjere, čokolade, cveće ili nakit, već je uključivao mnogo mračnije rituale poput bičevanja ili golotinje.

Hrišćanin poznat kao Valentin iz Terne je proglašen za sveca za vreme vladavine cara Aurelijana, o njegovom životu se malo zna.

O njemu kruže mnoge legende, a neke verzije priče uključuju romantiku i uživanje.

Prema jednoj od najpoznatijih legendi, Valentin se zaljubio u ćerku svog tamničara i slao joj poruke sa potpisom “od tvog Valentina”. Kasnije je dokazano da ova priča nema uporište u stvarnosti.

Prema drugoj legendi, car Klaudije je navodno zabranio mladićima da se žene jer je hteo da napravi od njih vojnike, a Valentin je uhapšen zato što je krišom venčavao ljude. Kao i za njegovog prethodnog imenjaka, i za Valentina iz Rima se veruje da je umro 14. februara, ali je to malo verovatno.

Tadašnji papa Gelasijus je proglasio 14. februar danom svetog Valentina i hrišćanskim praznikom. Veruje se da je to učinio da bi nastavio proslavu paganskog praznika Luperakije, ali na hrišćanski način. Vremenom mnoge legende oblikovale su način na koji danas slavimo Dan zaljubljenih, ali u međuvremenu pojavila se priča o 13. februaru Danu ljubavnika. Ovaj dan namenjen je nevernim supružnicima koji tada mogu da proslave svoju zabranjenu vezu. “Legalni” parovi će 14. februara proslavljati uz iskazivanje pažnje i razmenu poklona, ali će za mnoge to biti “repriza” trenutaka proživljenih 24 sata ranije.13. februar je u Americi poznat i kao “Dan ljubavnice”.

Statistike iz prethodnih godina pokazuju da čak 52% venčanih parova ima “tajnu vezu” sa kojom će proslaviti svoj erotski ili emotivni odnos 13. februara.

N. Petričević

#Danzaljubljenih

#Ljubav

#Ljubavnica

#Ljubavnik

#Seks

'