AKTUELNO

Španski urolozi nedavno su sproveli istraživanje o razlikama u veličini između opuštenog penisa i onog u erekciji, a na ovonedeljnom kongresu urologa u Milanu objasnili su kako prema tome postoje dva tipa muškaraca; oni kojima penis u erekciji drastično naraste i oni kojima se u stanju uzbuđenosti ne poveća mnogo. I premda te dve kategorije mogu zvučati površno, istraživači kažu da su za urologe one izuzetno bitne, posebno ako izvode zahvat na penisu.

„Važno je moći predvideti hoće li pacijentu penis malo ili puno rasti, budući da obično radimo dok je u mlohavom stanju“, rekao je vođa istraživanja dr. Manuel Alonso-Isa.

„Pacijenti kojima penis u erekciji jako naraste može trebati drugačiji hirurški pristup“, zaključio je.

Za potrebe studije, Alonso-Isa i urolozi iz tri bolnice u Madridu sproveli su ultrazvučne pretrage na 225 muškaraca u opuštenom, a zatim u stanju erekcije.

Prema rezultatima, prosečni penis kada je u erekciji je za 42 posto veći od opuštenog, a urolozi su pregledima zaključili da oko 24 posto muškaraca ima rast veći od toga. Većina muškaraca ipak, stoji u studiji, spada u takozvanu sivu zonu između dve kategorije, a obe su strane krive potpuno normalne, poručili su lekari.

„Mnogi naši pacijenti kojima penis u erekciji ne naraste mnogo počnu da brinu da možda pate od erektilne disfunkcije, ali to obično nije slučaj“, dodali su.

Inače, zanimljiva je studija o veličini penisa nedavno napravljena i na Stanfordu, a u njoj je otkriveno da je prosečna veličina penisa u poslednje tri decenije porasla za neverovatnih 24 posto.

I premda to nekima može zvučati kao dobra vest, stručnjaci se plaše da bi to moglo da bude posledica nekih nezdravih navika, poput previše nezdrave ‘brze’ hrane ili pretežno sedilačkog načina života, čak i zagađenja okoline.

„Svaka promena u razvoju je zabrinjavajuća jer je naš reproduktivni sistem jedan od najvažnijih delova ljudske biologije“, rekao je dr. Majkl Ajzenberg za blog Stanford Medicine Scope.

„Obično tako brzu promenu vidimo samo onda kada se nešto značajno događa s našim telima“, zaključio je za NY Post, a prenosi Večernji list.

Autor: