AKTUELNO

Ginekološko zdravlje svake žene je dragoceno i na mnogo načina je povezano sa njenim celokupnim zdravljem.

Mnogo toga se može promeniti tokom godina, od puberteta do menopauze, ali jedno ostaje konstantno: Za sve što odstupa od uobičajenog i normalnog za naš organizam, obaveštavamo ginekologa. Ne zaboravite da je prevencija najbolji lek!

Ovo su 7 simptoma o kojima treba razgovarati sa ginekologom:

- Krvarenje između menstruacija: to može biti sindrom policističnih jajnika, endometrioza, problemi sa štitnom žlezdom ili znak da vaša kontracepcijska pilula ne radi kako treba. Krvarenje između menstruacija može biti nešto bezazleno, kada govorimo o kapi krvi, kao što je ovulacija, ili nešto ozbiljnije, kao što je simptom raka grlića materice.

- Krvarenje ili bol tokom seksualnog odnosa: To može biti zbog hlamidije ili druge infekcije, raka vagine ili grlića materice, upala grlića materice ili fibroma. Problem može biti i zbog suvoće vagine koja je jedan od simptoma menopauze.

- Obilnija menstruacija nego obično: ovo se dešava zbog problema sa štitnom žlezdom, endometriozom, polipa ili infekcija kao što je hlamidija. Takođe promene u toku menstruacije mogu biti povezane sa premenopauzom.

- Teški menstrualni bol: Ovo može biti zbog cista, policističnih jajnika ili endometrioze. Razgovarajte o tome sa svojim doktorom.

- Neredovne ili izostanak menstruacije: pored trudnoće ili vanmaterične trudnoće, izostanak menstruacije može biti povezan sa menopauzom, problemima sa štitnom žlezdom ili sindromom policističnih jajnika. Međutim, neke žene primećuju da otprilike jednom godišnje iskuse značajno kašnjenje menstruacije. U svakom slučaju, razgovarajte o tome sa svojim lekarom.

- Vaginalni sekret neprijatnog mirisa: Ovaj simptom može značiti bakterijsku vaginozu, infekciju, hlamidiju ili drugu polno prenosivu infekciju.

- Bol u karlici ili vagini: Ovaj bol može biti posledica fibroma materice, endometrioze, cistitisa ili polno prenosive bolesti kao što je hlamidija.

Autor: