AKTUELNO

Iako se misionarska poza često karakteriše kao najdosadnija, nauka tvrdi da upravo nju žene treba da biraju ako se nadaju orgazmu.

Naime iako je internet pun saveta kako zadovoljiti ženu u krevetu, ovo je za sad jedini naučno dokazani, kaže dr Laurie Mintz, autorka knjige o ženskom orgazmu „Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters – And How to Get It“.

A da žene s tim imaju problem pokazalo je nekoliko studija tokom vremena; jedna je tako sprovedena pre par godina na 800 američkih studenata, a rezultati kažu da žene tokom vođenja ljubavi orgazam dožive svega 39 odsto vremena, dok kod muškaraca to 91 odsto vremena koje provedu vodeći ljubav.

Foto: Pixabay.com

Iako ponekad naravno i odglume kako bi poštedele partnerova osećanja, žensko zadovoljstvo nije tajanstvena i nedokučiva stvar i svima bi trebalo biti poznato da ne može svaka žena doživeti orgazam od penetrativnog intimnog odnosa. To je potvrdilo i jedno istraživanje koje kaže da žene češće dosegnu vrhunac u krevetu s drugim ženama nego s muškarcima; a druga studija kaže da gotovo 80 odsto žena ne može do orgazma bez stimulacije klitorisa.

Da bi proverili koja je za to najpogodnija poza, u ovoj su studiji istraživači iz privatne ginekološke klinike New H Medical u Njujorku ispitanicama pratili dotok krvi u klitoris za vreme vođenja ljubavi u različitim pozama, uključujući misionarsku, kaubojku (licem u lice) i ''doggy'' pozu.

Na njima su, kažu, koristili ultrazvučni skener i njime otkrili da se klitoris najviše puni krvlju, što je ključno za orgazam, baš u misionarskom položaju.

– Iako mnogi govore o tome zašto je koja poza dobra, malo je naučnih istraživanja koja procenjuju vezu između različitih položaja i ženskog orgazma – rekla je za Metro dr Kimberley Lovie, dodajući i da se najmanje uspešnom za taj cilj pokazala ''doggy'' poza.

Autor: Z.L.