AKTUELNO

Ako se spremate da za doček Nove godine obujete one brutalne nove cipele koje ste kupile na rasprodaji, razmislite još jednom. Previsoka i pretanka štikla ili špicast vrh, nateraće vas da kući krenete nekoliko sati ranije sa žuljevima i bolnim stopalima. Fizijatar Ema Sapl savetuje koje modele da izbegavate u širokom luku.

CIPELE U ŠPIC

Nezavisno od visine pete, cipele sa špicastim vrhom, iako izgledaju divno, nikako nisu dobre. Prsti su u njima ekstremno stisnuti, a bol počinje da se javlja već nakon pola sata. Većina ljudi će neprijatnost i bol osetiti nakon nekoliko sati. Prečesto nošenje takvih cipela može dovesti do dugoročnih problema jer se prsti deformišu. Oni koji ih nose mogu imati i podlive oko noktiju. Ovakve modele treba nositi, ako je to neophodno, vrlo retko.

CIPELE SA TVRDIM MATERIJALOM NA PETAMA

U takvim modelima najviše će ispaštati peta jer će na njoj biti konstantan pritisak zbog vrlo krutog materijala. Zbog trljanja kože i cipele nastajaće žuljevi, a kod dužeg i čestog nošenja na peti se može stvoriti koštana izbočina ili kvržica koja zahteva hiruršku intervenciju.

PLATFORME

Postoji više vrsta cipela sa platformom. One sa visokom štiklom i platformom u prednjem delu ili takozvane "flatform" cipele. Nakon nekoliko pića u njima možete biti jako nestabilni. Mnoge žene, koje često nose takve cipele, razvijaju određenu vrstu hoda koji stvara pritisak na zglobove i vodi bolovima u nogama. Uz to, mnoge platforme su teške pa je to dodatno opterećenje za mišiće. Kod takvih modela važno je da su lagani i vrlo stabilni.

JAKO USKA PETA

Nije normalno hodati konstantno na prstima, a upravo to se događa ako cipele imaju vrlo usku petu, nezvisno od toga koliko je peta visoka. Cipele s takvom petom su vrlo nestabilne i predstavljaju rizik od uganuća, što niko ne želi, posebno ne u novogodišnjoj noći. Dugoročno nošenje takvih modela može da dovede do trošenja i razaranju zglobne hrskavice, odnosno osteoartritisa u kolenima i trajnog oštećenja Ahilove tetive. Ako ih već morate nositi, birajte kvalitetnije i stabilnije.

#Cipele

#moda

#štikle

'