AKTUELNO

Punđe već neko vreme vladaju Instagramom, a influenseri u domenu lepote i mode neprestano osmišljaju nove oblike.

Instagram je već par godina unazad mašina koja, ako ne proizvodi, onda svakako podstiče najnovije modne trendove. Isto važi i kada su u pitanju frizure. Zbog toga je jedan stil pogotovo postao omiljen kod žena. Reč je o, takozvanoj, "neuredno"” punđi.

Nastanak ovog trenda sam po sebi je neobičan. Prvobitno je neuredna punđa bila odlika osobe koja mora da „trkne” po mleko, a danas je svetske zvezde filmske i muzičke industrije, poput Rijane, Dženifer Lopez i Majli Sajrus, nose na premijere i dodele nagrada u punom glamuru i sjaju.

Ova frizura ne diskriminiše ni među polovima, a kod muškaraca je primetna takozvana „samurajska” verzija koja neretko ide uz „hipstersku” bujniju bradu. Ovaj stil je poznat i kao man bun (eng. muška punđa).

Da je Instagram apsolutni autoritet među trendseterskim platformama, potvrđuju i naklonost sestara Kardašijan prema ovoj frizuri.

Visoko podignuta punđa vodi poreklo iz istočnjačnjih religija. Vekovima je česta pojava kod duhovnika budizma i sikizma, naročito na indijskom potkontinentu. Njena pojava na Zapadu nije jasno određena, tako da je uspon punđe i dalje misterija.

Ova široko rasprostranjena frizura stekla je različite konotacije, pa tako mnoge asocira na pojedince koji praktikuju jogu i bave se meditacijom.

U Japanu i Hong Kongu, ova frizura je uobičajena pojava, a sličnu verziju su za vreme dinastije Ming u Kini nosili muškarci.

Popularnost neuredne punđe na Zapadu leži u želji da se ljudi sklone od feniranja u frizerskim salonima i da ne izgledaju previše sređeno, objašnjava Rejčel Gibson, vlasnica Instagram profila posvećenom istoriji frizura, za The Guardian.

Punđa je sve popularnija kod tinejdžerki i mladih devojaka, dok visina njenog dizajna sve više raste.

#Frizura

#Kosa

#moda

#punđa

'