AKTUELNO

Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah otkazao je put u Japan zbog porasta broja zaraženih korona virusom u toj zemlji, saopštio je danas Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju.

Bah je trebalo da otputuje u Hirošimu narednog ponedeljka da dočeka štafetu olimpijske baklje, a onda najverovatnije i da poseti Tokio.

Predsednica Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Seiko Hašimoto rekla je prošle nedelje da će zbog aktuelne situacije biti "teško" da Bah dodje u posetu Japanu.

Put je otkazan pošto je u Tokiju produženo vanredno stanje do 31. maja zbog sve većeg broja inficiranih korona virusom. Pre toga, vanredno stanje trebalo je da bude ukinuto u utorak.

U saopštenju se navodi da će Bahova poseta biti organizovana "što pre".

Otkazivanje posete je neugodno za MOK i lokalne organizatore, koji su u više navrata uveravali da mogu da organizuju bezbedne Olimpijske igre u sred pandemije.

Izmedju 60 i 80 odsto japanskog stanovništva se u raznim anketama izjasnilo za otkazivanje ili odlaganje Olimpijskih igara.

Olimpijske igre trebalo je da se održe prošlog leta, ali su pomerene za godinu dana i počeće 23. jula. Paraolimpijske igre na programu su od 24. avgusta.

#Japan

#Olimpijske igre

#Poseta

#Tomas Bah

#koronavirus

#otkazivanje