AKTUELNO

Posle godinu dana pauze, Vimbldon se narednog ponedeljka vraća, a Novak Đoković će pokušati da stigne do svog trećeg uzastopnog, a ukupno 20. grend slema u karijeri.

Jedan od glavnih konkurenata biće mu Rodžer Federer, a promena jednog važnog pravila znači da će Srbin i Švajcarac moći da se susretnu ranije nego što smo navikli.

Propušten je Vimbldon 2020. zbog pandemije korona virusa, Đoković nije imao priliku da još tada brani trofej i bori se za trofej, ali će to učiniti ovog leta. Turnir počinje 28. juna, a organizatori Vimbldona su rešili da naprave promenu koja će negativno uticati na njihovog "ljubimca" Rodžera Federera.

Ove godine neće se koristiti specijalna pravila Vimbldona oko rangiranja igrača među nosiocima, već će se suprotno tradiciji voditi ATP rang listom!

To znači da Federer neće moći da ima povlašćen status na osnovu toga što je 2019. igrao u finalu ovog grend slema, već će biti sedmi nosilac!

Novak Đoković - kojeg su Amerikanci opisali kao Hudinija - kao najbolji teniser sveta će biti prvi nosilac, a Švajcarac kao osmi će imati ulogu sedmog favorita, pošto je Rafael Nadal već objavio da neće učestvovati na turniru u Londonu.

Zbog toga bi Đoković i Federer mogli da se sastanu već u četvrtfinalu turnira, kao što je trebalo da bude slučaj na Rolan Garosu. Ipak, tada je Federer posle treće runde rešio da se povuče sa turnira i tako se odmori pred Vimbldon, ali i izbegne eventualni duel sa najboljim teniserom sveta.

Da Vimbldon nije menjao ovo pravilo, moguće je da bi Federer bio drugi nosilac zbog odličnih rezultata na ovom turniru prethodnih godina. Naravno, i ovako je moguće da Srbin i Švajcarac budu u različitim polovinama žreba i da njihov duel bude moguć tek u finalu, kao što je bio slučaj 2014, 2015. i 2019. godine, kada je Novak sva tri puta slavio protiv Federera u finalima.

Žreb je zakazan za petak.