AKTUELNO

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u osminu finala na US Openu. On je u trećem kolu savladao Keija Nišikorija rezultatom 3:1 (6:7, 6:3, 6:3, 6:2).

Meč je još jednom pokazao da se Đoković bolje snalazi kada se igra na tri dobijena seta, umesto na dva kao što je bio slučaj na Olimpijskim igrama.

Svetski broj jedan je već u prvom servis gemu Nišikorija imao dve prilike za brejk koje nije iskoristio, što mu se obilo o glavu već u narednom gemu kada je Japanac svoju šansu iskoristio.

Foto: Tanjug AP/John Minchillo

Đoković uspeva da se vrati kada je u osmom gemu seta oduzeo servis Nišikoriju, a set je otišao u taj-brejk u kom je bolji bio Japanac.

Tokom prvog seta Đoković je napravio čak 20 neiznuđenih grešaka.

Turbulentan je bio i drugi set u koji je srpski as ušao sa zaostatkom. Napravio je Đoković brejk već u trećem gemu, ali je odmah nakon toga „preživeo“ čak pet brejk lopti za Nišikorija, a u servis gemu nakon toga još dve.

Postavlja se pitanje u kom pravcu bi meč otišao da je Japanac bio bolji u realizaciji brejk lopti.

Ovako, Đoković je održao brejk prednosti sa početka seta i stigao do izjednačenja.

Prodisao je od tada naš teniser, a u trećem setu ponovo stiže do brejka prvi. Činilo se da će biti prepisan scenario iz drugog seta, što se u neku ruku i desilo ako pogledamo rezultatski.

Ali pre toga je Nišikori najpre vratio brejk. Međutim, Đoković je sačuvao prisebnost i već u narednom gemu vratio istom merom, a potom ne samo potvrdio brejk nego i osvojio treći set.

Činilo se da je to uzdrmalo Nišikorija čija igra se, uprkos solidnom startu četvrtog seta, u istom raspala. To je rezultiralo vremenski najkraćim setom koji je Đoković rešio u svoju korist.

TOK MEČA

6:2 - Kraj! Pobeda Novaka Đokovića za plasman u osminu finala ju Es opena!

5:2 - Ovo je kraj, Nole ima dva brejka prednosti! Gem ga deli od trijumfa!

4:2 - Lak gem za Srbin, potvrđen brejk i prednost!

3:2 - Brejk! Slomio je Đoković otpor Nišikorija u četvrtom setu i možda napravio odlučujućim korak u setu ka pobedi u ovom meču.

2:2 - Lak gem i za prvog tenisera sveta za novo izjednačenje!

1:2 - Novi gem za Nišikorija koji vodi u četvrtom setu!

1:1 - Egal na startu četvrtog seta, mada je Đoković imao brejk šansu u prvom gemu. Šteta što je nije iskoristio.

Treći set

6:3 - Potvrđen brejk i stavlja tačku Đoković na treći set, preokrenuo je i vodi u meču sa 2:1

5:3 - Dobro je! Odmah je Novak uzvratio posle onog neverovatnog gena napravio brejk i vratio prednost. 

4:3 - Katastrofa! Japanac pravi brejk mada nije talo delovalo na startu ovog gema ali je Nole kumovao greškama i više nema prednost u trećem setu! Imao je Novak 40:0 na svoj servis a onda sve uprskao , Japac koristi drugu šansu i vraća se u set!

4:2 - Dolazi Kei do drugog gema u setu ali Nole i dalje ima prednost brejka.

4:1 - Eksplodirao je Novak i sada će teško Kei da ga zaustavi, hita Srbin ka trećem setu.

3:1 - Sjajno! Lagan brejk Đokoviča, Nišikori sada ništa nije mogao, Novak je odigrao strašan gem!

2:1 - Još jedan dobar gem Đokovića, mada je Nišikori preti, ali Srbin siguran.

1:1 - Preživeo je Japanac ovaj gem iako je Novak imao brejk šansu! Nole je u jednom momentu tokom gema pao, ali na sreću bez posledica. Izjednačenje!

Drugi set

6:3 - Brejk Đokovića, dobija naš as set i vraća meč na početak. Teško će se Nišikori oporaviti imao je čak sedam prilika u ovom setu za brejk ali nijednu nije iskoristio.

5:3 - Gem sa Keija koji je smanjio na 4:3, ali Japanac polako posustaje. Ovako melje Nole svoje rivale, ovaj meč traje skoro dva sata a tek je drugi set, a naš as dobija gem sa nulom i povećava prednost.

4:2 - Novak izluđuje svoje navijače i Nišikorija. Opet je Đoković bio na testu, Japanac je sada imao dve brejk šanse, ali ni ovog puta nije uspeo da slomi otpor prvig tenisera sveta.

3:1 - Ovo je bilo jedva! Potvrdio je Novak brejk ali posle velike borbe i nakon što je spasio čak pet brejk lopti! Izdržao je opasan nalet Japanca! Ovo će definitivno biti veliki test za Đokovića, samo da položi naš as.

2:1 - Evo ga! Brejk Đokovića i urlik na Artur Ešu koji je rezbudio i navijače! Na tribinama je i Jelena supruga prvog tenisera sveta.

Foto: Tanjug AP/John Minchillo

1:1 - Uzvraća Srbin, prvi gem sa nulom u drugom setu prvog tenisera sveta. Miran je Novak, ne bi se reklo da je zabrinut pose gubitka prvog seta.

0:1 - Ne popušta Kei, nastavlja gde je stao u prvo i dobija prvi gem u drugom setu! 

Prvi set

6:7- Novak je nastavio da srlja iz greške u grešku a Nišikori to Koristi i dobija prvi set posle taj-brejka.

6:6 - Gledaćemo ipak taj-brejk u prvom setu!

5:5 - Ali, ne podaje se ni Japanac, neće odustati bez velike borbe. Novo izjednačenje u setu.

5:4 - Sada furiozan gem prvog tenisera sveta koji postavlja stvari na svoje mesti. Navijači su oduševljeni.

4:4 - Ovo smo čekali! Požurio je Nišikori na svom servisu, pa pogrešio i poklonio Đokoviću 30:0 . Nole je potom došao do brejk šanse, koju ovog puta koristi i vraća se u set.

3:4 - Brz gem za Novaka koji je posle onog brejka postao veoma siguran na svoj servis

2:4 - Najduži gem u dosadašnjem meču. Imao je Novak brejk priliku ponovo, ali kada je bilo najteže Japanc je dodao gas, pojačao servis i izvukao se.

2:3 - Novak smanjuje minus, ali je brejk i dalje na strani Japanca!

1:3 - Nakon prvog asa u meču Nišikori je overio brejk.

1:2 - Brejk za Nišikorija! Koristi drugu brejk loptu japanski teniser, nakon što je lopta pala tik pored linije nakon udarca prvog reketa sveta.

Foto: Tanjug AP/John Minchillo

1:1 – Tri brejk lopte za Nišikorija. Vezao je sedam poena Japanac.

1:2 – Brejk za Nišikorija - Koristi drugu brejk loptu japanski teniser, nakon što je lopta pala tik pored linije nakon udarca prvog reketa sveta.

1:1 – Izvukao se NišikoriNe koristi srpski as dve prilike za brejk. Najpre je poslao loptu daleko u aut, da bi potom Nišikori, nakon prelepe razmene, volejem na mreži spasao i drugu brejk loptu.

Foto: Tanjug AP/John Minchillo

1:0 - Prvi teniser sveta ekspresno osvaja prvi gem u meču, samo jedan poen je izgubio na startu naš as.

19:55 - Na servisu Novak Đoković.

Igrači su na terenu

18.45 - Poslednja četiri puta kada su se njih dvojica sastajali na grend slemovima, Novak ne samo da je pobeđivao, već i osvajao te grend slemove. Bilo je tako u Australiji 2019, na US openu i Vimbldonu 2018. i u Australiji 2016. godine.

18.45 - Nole igra za 24. uzastopni trijufm na grend slem turnirima ove godine.

18.45 - Novak je upisao 15 uzastopnih pobeda protiv Nišikorija, niz koji traje skoro sedam godina, Ali, Japanac je Đokovića jednom već šokirao na US openu. U polufinalu 2014. godine, kada je slavio 3:1.

#Novak Đoković